Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ενότητας CosmoClassical που αποτελεί την τελευταία ενότητα του Cosmopolis Festival 2022, παραχώρησαν σήμερα από την κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, o αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival, Άλκης Ζοπόγλου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας Ν.Καβάλας "KavaLatino", που αποτελεί και υποστηρικτή της μουσικοχορευτικής αυτής ενότητας του Φεστιβάλ.

 

To Cosmopolis Festival συνεχίζει για μία ακόμη φορά τις δράσεις του για το διάστημα – Νοέμβριος & Δεκέμβριος - με την ενότητα CosmoClassical, η οποία καθιερώθηκε από πέρσι με μεγάλη επιτυχία και συμπεριλαμβάνει μουσικά δρώμενα συσχετιζόμενα με την κλασσική μουσική. Προσκαλούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες κυρίως από τον χώρο της κλασικής μουσικής, με διάθεση πειραματισμού και αλληλεπίδρασης, έτσι ώστε να αναδείξουν και να αποδείξουν ότι η μουσική (κλασική, παραδοσιακή, τζάζ), είναι ενιαία και αναγκαία για όλους μας. 

 

Στις αρχές Νοεμβρίου (3 - 6 Νοεμβρίου), υλοποιούμε μια δράση που από πέρσι είχε προγραμματιστεί και εξαιτίας του κορονοϊού δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για το Kavala Tango Days το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την χορευτική ομάδα Kavalatino και φιλοδοξούμε να καθιερωθεί σαν θεσμός για την πόλη μας. Συναυλίες, χορευτικές βραδιές (milongas), μαθήματα tango για αρχάριους και για προχωρημένους, υπαίθριες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης, είναι κάποιες από τις δράσεις που προτείνονται στους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια του τετραημέρου. Μια συναρπαστική συνάντηση χορευτών και μουσικών που ασχολούνται με το αργεντίνικο Τανγκο, ξεκινά για πρώτη φορά στην πόλη μας προσκαλώντας όλους τους φίλους του να διασκεδάσουν σε ένα συναρπαστικό τετραήμερο.

 

Στις 18-20 Νοεμβρίου ξεκινάμε με τις συναυλίες του CosmoClassical και ένα τριήμερο αφιέρωμα στον σημαντικό Καβαλιώτη συνθέτη Γ. Α. Παπαιωάννου, το οποίο θα περιλαμβάνει 3 φανταστικές συναυλίες, προϊόν της πολύ καλής συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Cosmopolis και του Δημοτικού Ωδείου της πόλης. Η πρώτη από αυτές είναι στις 18 Νοεμβρίου, με τίτλο Canción de Arrabal όπου 3 υπέροχοι καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν στις μουσικές των μητροπόλεων του κόσμου. Η δεύτερη στις 19 Νοεμβρίου, είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τον χαρισματικό πιανίστα Μάνο Κιτσικόπουλο που σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά στην αφήγηση κειμένων, θα παρουσιάσουν ένα έργο βασισμένο στην “επανάσταση του ανθρώπου” μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και την μουσική.

 

Το τριήμερο, Ημέρες Γ. Α. Παπαιωάννου, θα κλείσει στις 20 Νοεμβρίου, με την φιλοξενία μιας υπέροχης χορωδίας, του γυναικείου φωνητικού συνόλου Voci Contra Tempo”, που αναζητά την ταυτότητα της ελληνικής χορωδιακής μουσικής μέσα από πρωτότυπες χορωδιακές εμφανίσεις. Ένα μουσικό σύνολο με παρουσίες σε αξιόλογους χώρους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

 

Στις 25 Νοεμβρίου μπαίνουμε στο επόμενο τριήμερο μουσικών εκδηλώσεων με την συναυλία των PerHarps. Μια φαντασμαγορική συναυλία όπου 8-10 άρπες θα δημιουργήσουν ένα υπέροχο και πολύ διαφορετικό σύνολο σε ένα ρεπερτόριο που θα ξεπεράσει τα όρια αυτού του μουσικού οργάνου.

 

Στις 26 Νοεμβρίου έχει σειρά η Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS, όπου δώδεκα εξαίρετοι μουσικοί, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Δημοσθένη Φωτιάδη θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα ελλήνων συνθετών και έργα σε μεταγραφή για το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο.

 

Στις 27 Νοεμβρίου θα κλείσει και το 2ο τριήμερο με το χαρισματικό ντουέτο Tales from the Boxπου έρχεται στην πόλη μας, στην Μεγάλη Λέσχη, να συναντήσει τον ταλαντούχο πιανίστα Boban Mirkowski σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να αναδείξει πόσο “σημερινά” και επίκαιρα μπορούν να είναι τα κλασικά μουσικά έργα.

 

Απομένει το τελευταίο τριήμερο του CosmoClassical που ξεκινά στις 02 Δεκεμβρίου με μια συναυλία - συνεργασία ενός ντουέτου αποτελούμενου από δυο χαρακτηριστικά όργανα της Ανατολής το ούτι και το κανονάκι που έρχονται σε συνδιαλογή με ένα από τα σημαντικότερα μουσικά όργανα της κλασσικής κουλτούρας, το πιάνο.

 

Στις 03 Δεκεμβρίου ένα ντουέτο αποτελούμενο από τον Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς με διεθνή αναγνώριση και τον Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο, θα αναδείξει την σχέση που μπορεί να έχει η αρχέγονη λύρα και το πιάνο. Με αφορμή την αγάπη των δύο μουσικών για τον Ούγγρο συνθέτη Béla Bartók, το ντουέτο λύρα – πιάνο επαναπροσεγγίζει ένα από τα πιο γνωστά έργα του, τους Ρουμάνικους χορούς.

 

Η ενότητα CosmoClassical, και συνεπώς και το Cosmopolis festival για το 2022, θα κλείσει στις 4 Δεκεμβρίου, με μια τοπική σύμπραξη του πολυφωνικού σχήματος “Τετραφωνική Ρίζα” με το πολυφωνικό σύνολο “ΣυνΩδηπόροι” κάτω από την επιμέλεια του Γιάννη Κανάκη. Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα ένα ιδιαίτερο χορευτικό event υπό την επιμέλεια της αξιόλογης Καβαλιώτισσας χορεύτριας με διεθνή καριέρα Φωτεινής Μελετιάδου, θα παρουσιαστεί στον αποχαιρετισμό του Cosmopolis για το 2022.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και του προσκεκλημένους καλλιτέχνες επισκεφτείτε το cosmopolisfestival.gr

 

**Τα εισιτήρια για την είσοδο στις συναυλίες είναι 8 ευρώ το κανονικό και 2 ευρώ το μαθητικό. Οι θέσεις όλες είναι αριθμημένες. Η πώληση των εισιτηρίων γίνεται από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ cosmopolisfestival.gr , όπως επίσης και από τον πρώην ΕΟΤ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτηρίων τους εύκολα και γρήγορα.