Εξουθενωμένοι νιώθουν οι περισσότεροι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας από όσα έχουν συμβεί στην αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς και σε γιατρούς και νοσηλευτές, σύμφωνα με μελέτες.

 

Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό αυτών που νιώθουν burn out, δηλαδή την επαγγελματική εξουθένωση, καθώς βρίσκεται υψηλότερα επίπεδα από ποτέ μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας και η πανδημία έχει συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Σταματούλα Τσικρικά

 

Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM, τα οποία δεν παρατηρούνται μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στον χώρο της υγείας που είτε σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν το επάγγελμα είτε να μεταπηδήσουν σε τμήματα με λιγότερο βαριά περιστατικά, από αυτά που αντιμετωπίζουν οι ΜΕΘ, τα ΤΕΠ και οι covid πνευμονολογικές κλινικές.

 

«Ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Ιnternational Journal of Enviromental Research and Public Health”, κι έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας στα νοσοκομεία, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, Παπανικολάου, Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και στο Σωτηρία, έδειξε ότι 1 στους 2 πάσχει από άγχος στη διάρκεια της εργασίας του.

 

Ποσοστό άνω του 90% έχει αίσθημα αποπροσανατολισμού (σ.σ. πώς διαχειρίζεται τη βαρύτητα του περιστατικού και πώς κινείται στους χώρους της υγείας) και αποπροσωποποίησης (σ.σ. χάνουν την ενσυναίσθηση για τον ασθενή).

 

Ένα 45% βιώνει μετατραυματικό στρες που έχει εκδηλωθεί με διαταραχές ύπνου, σύγχυση, διαταραχές στη διάθεση, αλλά και τάσεις φυγής από τον χώρο εργασίας, με προτίμηση μεταφοράς σε τμήματα με λιγότερο βαριά περιστατικά».

 

Πηγή: News it