Πάνω από είκοσι καντίνες αντίκες, βγαλμένες από μια άλλη εποχή, όταν η Κυριακάτικη βόλτα συνδυάζονταν με σουβλάκι, αλλά και παγωτατζήδες με τον σκούφο στο κεφάλι και το παραδοσιακό καρότσι τους, εισέβαλαν από χθες στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος» στους Αμπελόκηπους και ετοιμάζονται για έναν γευστικό “πόλεμο”.

 

Καντινιέρηδες και παγωτατζήδες, που πήραν ήδη τη θέση τους στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, θα είναι οι πρωταγωνιστές στο πρώτο Φεστιβάλ Καντίνας που ανοίγει σήμερα το απόγευμα τις πύλες του στο κοινό της πόλης, και μάλιστα με δωρεάν είσοδο, προσφέροντας αλμυρές και γλυκιές λιχουδιές αλλά και άφθονο ποτό. 

 

Το γαστρονομικού περιεχομένου Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και μέσα στις πέντε μέρες κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις φαγητών και γλυκών που θα προσφέρονται σε χαμηλές τιμές από τις καντίνες.

 

«Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και ελπίζω να το καταφέρουμε, γιατί ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί ένα Φεστιβάλ που στήνεται για το λαό και να δοκιμάσει διάφορες κουζίνες από τις καντίνες, οι οποίες θα προσφέρουν επίσης γλυκά, ζαχαρώδη και είδη ζαχαροπλαστικής» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος του «Thessaloniki Brand» Λευτέρης Καλλινικίδης, που διοργανώνει το 1o Φεστιβάλ Καντίνας – “Canteen Festival” μαζί με το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

 

Είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε σήμερα το απόγευμα και να υποδεχθούμε τον κόσμο, προκειμένου να τον παρασύρουμε σε ένα ταξίδι γεύσεων αλλά και πολιτισμού» σημείωσε ο πρόεδρος.

 

Φεστιβάλ φαγητού για το λαό και όχι street food

 

Αναφερόμενος στην ιδέα και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ο κ. Καλλινικίδης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να στηθεί ένα Φεστιβάλ, που να θυμίζει μια άλλη εποχή. 

 

«Η καντίνα είναι ρετρό και ο παγωτατζής του δρόμου δεν υπάρχει πιά. Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα θεσμό λαϊκό με τιμές που δεν είναι απλησίαστες για τον κόσμο που βιώνει δυσκολίες και να απέχουμε από τη λογική του σύγχρονου street food. Θέλουμε οι επισκέπτες να έρθουν σε μια γιορτή φαγητού και να δοκιμάσουν διάφορες γεύσεις από πολλές κουζίνες και να φάνε παγωτό, όπως παλιά από τον παγωτατζή της γειτονιάς με το καρότσι» σημείωσε ο πρόεδρος του «Thessaloniki Brand».

 

Κληθείς μάλιστα να απαντήσει γιατί θα είναι ένα διαφορετικό Φεστιβάλ ο κ. Καλλινικίδης τόνισε ότι πρώτον έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, δεύτερον μέρος των εσόδων για καλό σκοπό, συγκεκριμένα στη δράση “Aξιοπρέπεια” και τρίτον, όπως είπε, στο χώρο θα υπάρχει δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και μάλιστα χωρίς χρέωση. 

 

“Η απασχόληση των παιδιών είναι κίνητρο για τους γονείς, που θα έρθουν στο Φεστιβάλ Καντίνας και θα διασκεδάσουν τόσοι ίδιοι όσο τα παιδιά τους» ανέφερε ο πρόεδρος και πρόσθεσε πως ήδη έχει προβλεφθεί οι τιμές να είανι όσο γίνεται συμπιεσμένες, για να μπορέσει ο επισκέπτης να δοκιμάσει φαγητό χωρίς δισταγμό, ενώ αν υπάρξουν οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για όλη την οικογένεια το “Thessaloniki Brand» θα τους στηρίξει προκειμένου να περάσουν όμορφα.

 

 

Τι θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Καντίνας

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα βασίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες: 

 

Καντίνες με διάφορες κουζίνες, Καντίνες με γλυκά, ζαχαρώδη, είδη ζαχαροπλαστικής και συναφή, Ποτά (κρασιά, αποστάγματα, κοκτέιλ κ.α.), ενώ θα υπάρχουν μικροπωλητές (είδη λαϊκής τέχνης, αναμνηστικά και άλλα), μικροπαραγωγοί με παραδοσιακά προϊόντα, χειροποίητα και άλλα). 

 

Επίσης, κάθε βραδιά του φεστιβάλ θα συνοδεύεται μουσικά από ορχήστρες όπως τα χάλκινα και διάφορα άλλα γνωστά παραδοσιακά συγκροτήματα. Παράλληλα, ποντιακοί αλλά και Μικρασιατικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα απογειώνουν την εκδήλωση με μουσικοχορευτικά και χορωδιακά δρώμενα. Έχοντας επίσης κατά νου και τους μικρούς μας φίλους, θα υπάρχουν παραδοσιακά μαγειρέματα και δωρεάν δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.