Ο λύγκας, ένα ζώο που μοιάζει με την άγρια γάτα και αγγίζει τον μύθο, πιθανολογείται ότι είναι το τετράποδο ζώο που εντοπίστηκε στο Παγγαίο.

 

Η άγρια γάτα εμφανίστηκε στο Παγγαίο σε υψόμετρο 1.070 μέτρων και από καιρό υπήρχαν μαρτυρίες για την παρουσία της αλλά δεν υπήρχε αποδεικτικό υλικό.

 

Ο Χαράλαμπος Στέτσικας απαθανάτισε την… συνάντησή του με το άγριο ζώο και σχολίασε ότι: «μέχρι και να αναπνέω σταμάτησα όταν είδα να έρχεται, για να μην την τρομάξω».

 

 

Ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Αντώνιος Καπετάνιος σε σχετικό του άρθρο σημειώνει ότι:

 

«Ο λύγκας λοιπόν… ζώο μυστηριώδες, περίεργο, ακριβοθώρητο, από κείνα που κινούν τη φαντασία, τα όχι συμβατικά, τ’ «άπιαστα», τα λεύτερα κι ανεξάρτητα, που σ’ εξιτάρουν.

 

Δύσκολα τον βλέπεις, και δεν οικειώνεται μαζί σου. Το ίδιο το ζώο, με την απόκοσμη κι απαρατήρητη ζωή του, την απόρρητη για το ίδιο και προκλητικά απρόσιτη για τους ανθρώπους, σε αποτρέπει να το προσεγγίσεις και να το ‘ξετάσεις, σου απαγορεύει να το ιδείς καν, παρά μόνο να το αισθανθείς· σαν ιδέα, σαν ίχνος, σαν ξάφνιασμα, σα νεφέλωμα στο αναπάντεχο της φύσης.

 

Είναι, αλήθεια, ιδεατό να κοινωνείς μαζί του, είναι διαπρύσια επιθυμητό μα ταυτόχρονα αθέλητο ένα συναπάντημα με το ζώο αυτό. Δε φοβάται την παρουσία σου, απλά δεν αντέχει την επαφή, την ξένη παρουσία, την ανοίκεια και μη ομοειδή σχέση· έχει πρόβλημα αποδοχής λόγω του ανεξάρτητου και μη κοινωνικού του χαρακτήρα. Και τούτο διότι είναι μονήρης χαρακτήρας, δεν επιθυμεί να προσεγγιστεί και να οικειώσει, θέλει τη μοναξιά στο περιβάλλον του. Αυτό το περιβάλλον, για να το αποδεχτεί, πρέπει να είναι ανόθευτο, απείραχτο κι αμόλυντο, για να το ζει στην πληρότητα που η φύση του επιζητεί».