«Η απόφαση αυτή κατέστησε σαφές ότι οι υφιστάμενοι νόμοι εφαρμόζονται αυθαίρετα και με βάση πολιτικά κίνητρα», δηλώνει ο Οσμάν Καβάλα.

 

Ο κρατούμενος εδώ και 5 χρόνια επιχειρηματίας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επίτιμος δημότης Καβάλας Οσμάν Καβάλα σχολίασε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της δικής του υπόθεσης, δηλώνοντας ότι «η απόφαση αυτή κατέστησε σαφές ότι οι υφιστάμενοι νόμοι εφαρμόζονται αυθαίρετα και με βάση πολιτικά κίνητρα».

 

Η πρώτη δήλωση από τον Οσμάν Καβάλα αναφέρει:

 

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην απόφασή του στις 10 Δεκεμβρίου 2019, έκρινε ότι η σύλληψή μου δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και ότι συνελήφθην για πολιτικούς σκοπούς.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην απόφασή του που ανακοινώθηκε χθες, έκρινε ότι οι παράνομες πρακτικές και οι πολιτικές επιπτώσεις στη δικαστική διαδικασία εξακολουθούν να υφίστανται. Η απόφαση αυτή κατέστησε σαφές ότι οι ισχύοντες νόμοι εφαρμόστηκαν αυθαίρετα και με βάση πολιτικά κίνητρα.

 

Πιστεύω η απόφαση αυτή να ενισχύσει τα μέλη του δικαστικού σώματος που επιμένουν να ενεργούν σύμφωνα με τις βασικές αρχές του δικαίου παρόλες τις πιέσεις».

 

Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε χθες την απόφασή του στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου παράβασης των νόμων από τα τουρκικά δικαστήρια, που κίνησε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 2 Φεβρουαρίου 2022 για την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κρατείται από τις 18 Οκτωβρίου 2017.

 

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 46/1 της ΕΣΔΑ με το σκεπτικό ότι «δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ» και αποφάσισε να επιδικάσει στην Τουρκία αποζημίωση 7.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

 

Πηγή: ethnos.gr