Το παρεκκλήσι της Παναγίας στην Καλλίφυτο, είναι χτισμένο δίπλα σε μια σπηλιά η οποία έχει διαμορφωθεί για το κοινό σαν προσκυνητάρι, όπου ππάρχει και πηγή με αγίασμα.

 

Μόλις επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της Δράμας βρίσκεται το χωριό Καλλίφυτος, στο οποίο βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ως το "εκκλησάκι της Παναγίας".

 

Αρχικά το εκκλησάκι βρίσκεται σχεδόν στους πρόποδες του βουνού, με την θέα να είναι τρομερή μιας και βρίσκεται σχετικά κοντά στο Όρος Φαλακρό. Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι πως δίπλα από τον κεντρικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, υπάρχει ένα παρεκκλήσι το οποίο είναι στην ουσία μια σπηλιά σε έναν βράχο.

 

Βλέπεις τις πέτρες σε άσπρο χρώμα σκύβεις για να μπεις και να προσκυνήσεις τις εικόνες και να ανάψεις ένα κεράκι.

 

Επίσης αν περπατήσει κανείς λίγο πιο βαθιά στο παρεκκλήσι-βράχο θα βρεις το αγίασμα το οποίο αναβλύζει από αυτόν, μέσα από ένα χαμηλό και κατηφορικό σημείο.

 

Από στόμα σε στόμα μάλιστα λέγεται πως η σπηλιά και το νερό που ανοίγεται μέσα σε αυτήν έφτανε κάποτε σχεδόν έξω από το χωριό.

 

Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να βρουν το παρεκκλήσι της Παναγίας της Καλλιφύτου αρχικά γιατί η Καλλίφυτος είναι πολύ κοντά στη Δράμα ενώ για την συγκεκριμένη τοποθεσία υπάρχουν αρκετές πινακίδες.

 

Είναι ιδανική τοποθεσία για ολιγόλεπτη στάση αρκεί να έχετε μαζί σας κάποιες προμήθειες για τα παιδιά.

 

Τα παιδιά σας θα λατρέψουν την τοποθεσία μιας και υπάρχει μπόλικος χώρος για παιχνίδι στον προαύλιο χώρο.

 

Τέλος να σημειωθεί πως υπάρχουν και ορισμένα μικρά μονοπάτια για μικρές διαδρομές, πάντα φυσικά με θέα το όρος Φαλακρό.

 

Πηγή: thesekromi.gr