Για τον έναν στους δύο μισθωτούς ακόμα και μία εβδομάδα οικογενειακών διακοπών στο Αιγαίο είναι άπιαστο όνειρο.  Συγκριτικά στοιχεία για το κόστος των διακοπών μιας οικογένειας σε διαφορετικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

 

Για παράδειγμα μία εβδομάδα στην Πάργα σε δίκλινο δωμάτιο με τρίτο κρεβάτι για ανήλικο παιδί ξεκινάει από περίπου 800 ευρώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου -σύμφωνα με στοιχεία από δημοφιλή ιστοσελίδα ηλεκτρονικών κρατήσεων-, ενώ οι διαθεσιμότητες είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένες, λιγότερο από 20%, και μειώνονται μέρα με τη μέρα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία Ξενοδοχεία-Πανδοχεία-Μοτέλ αυξήθηκε κατά 22,2% σε σύγκριση με πέρσι. Ωστόσο τα επί μέρους στοιχεία δείχνουν ακόμα πιο υψηλές τιμές.

 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία τoυ Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΙΝSETE, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε τετράστερο ξενοδοχείο της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου τον Αύγουστο του 2019 ήταν 248 ευρώ.

 

Φέτος μια ενδεικτική τιμή διανυκτέρευσης σε τετράστερο ξενοδοχείο της Ρόδου ξεκινά από τα 320-330 ευρώ (αύξηση που ισοδυναμεί με 30%) και φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ για τις περισσότερες ημέρες του Αυγούστου δεν υπάρχει καν διαθεσιμότητα.

 

Αντίστοιχες ή ακόμα υψηλότερες είναι οι αυξήσεις στα καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οταν για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2019 η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Πελοπόννησο κόστιζε κατά μέσο όρο 93 ευρώ, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝSETE, φέτος μια πρόχειρη αναζήτηση σε πλατφόρμα σύγκρισης τιμών ανακαλύπτει «προσφορά» για διανυκτέρευση από 140 ευρώ σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Μεσσηνία, αύξηση πάνω από 50%.

 

Πιο συγκρατημένες, κοντά στα επίπεδα του 2019, φαίνεται πως είναι οι τιμές σε νησιά του Ιονίου. Για παράδειγμα φέτος η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Λευκάδα τον Αύγουστο ξεκινά από 100-120 ευρώ, όταν ο μέσος όρος για το 2019 ήταν 113 ευρώ, ενώ παρόμοιες είναι οι τιμές και στη Ζάκυνθο.

 

Η αύξηση του κόστους για τα έξοδα εστίασης και το μπάνιο σε οργανωμένες πλαζ είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς μεσοσταθμικά μεν η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει αύξηση 4,1% στην κατηγορία Εστιατόρια-Καφέ-Ζαχαροπλαστεία για τον Μάιο, όμως οι πραγματικές αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κυμαίνονται σε διψήφια ποσοστά.

 

Για παράδειγμα όταν το σουβλάκι με πίτα πέρσι κόστιζε από 2,40 ώς 2,60 ευρώ, φέτος ξεκινά από τα 2,80 και φτάνει τα 3,50 ευρώ, αύξηση από 17% ώς 34% - χωρίς να υπολογίζονται οι αστρονομικές τιμές «Μυκόνου» με το χρυσό σουβλάκι των 7 και 8 ευρώ (ή ακόμα και 25 ευρώ όπως έχει καταγραφεί σε ρεπορτάζ).

 

Οι νησιωτικοί προορισμοί είναι απαγορευτικοί, κυρίως λόγω του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ειδικά για οικογένειες με παιδιά. Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο και ταξίδι πάνω από 10 ώρες χωρίς καμπίνα δεν γίνεται. Αν προστεθεί και το κόστος της βενζίνης, που βαίνει προς τα 3 ευρώ το λίτρο στα νησιά, μοιάζει πιο οικονομικό να παραμείνεις στο κλεινόν άστυ με αναμμένο το κλιματιστικό επί 24ώρου βάσεως και να πληρώνεις ρήτρα αναπροσαρμογής. Και θα μείνεις με τη «διάθεση για ταξίδια» στο μπαλκόνι του σπιτιού σου.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, που εδώ και αρκετά χρόνια οι τιμές είναι «τσιμπημένες», φέτος οι διακοπές για τον μέσο Ελληνα είναι απαγορευτικές ακόμα κι αν κάποιος ταξιδέψει «κατάστρωμα», καθώς το συνολικό πακέτο διακοπών, δηλαδή διαμονή, διατροφή, διασκέδαση, είναι ακριβότερο κατά τουλάχιστον 15%-20%. Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας παραμένουν σαφώς πιο οικονομική λύση, παρά την πολύ ακριβή βενζίνη.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.