γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

 

 

To 1995 ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί ο Βασίλης Σεϊτανίδης στο χωριό του τη Φωλιά Παγγαίου, προηγουμένως  είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του ως χημικός μηχανικός στην Αμερική. Προμηθεύτηκε τον απαραίτητο εξοπλισμό , έστησε την πρώτη δεξαμενή έξω από το σπίτι του και ξεκίνησε να φτιάχνει δυο κρασιά Chardonnay και Cabernet Sauvignon.

 

Θυμάμαι ήμουν από τους πρώτους πελάτες , εμφιαλωτήριο δεν υπήρχε τότε και ο κόσμος προμηθευόταν το κρασί χύμα.

 

Ακολούθησε η βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων , κάτι άγνωστο για την εποχή εκείνη, τον βοήθησε σημαντικά ο Γερμανός γεωπόνος Μάνφρεντ που εργαζόταν σε οινοποιία της Μακεδονίας . Για το Κτήμα Σεϊτανίδη η καλλιέργεια  αυτή δεν αποτέλεσε απλά μια επιλογή αλλά κουλτούρα.

 

Όλα τα αμπελοτόπια που βρίσκονται σε ύψος 300 μέτρων στους πρόποδες του όρους Σύμβολο καλλιεργούνται  με βάση τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας σεβόμενοι τον άνθρωπο και το οικοσύστημα.

 

Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής (χαρακτηρίζεται από το υψόμετρο, τα πετρώδες και ασβεστολιθικό έδαφος και την θαλάσσια αύρα του Αιγαίου πελάγους ) είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου με αποτέλεσμα την παραγωγή ποιοτικών οίνων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχόμαυρο, η τοπική ξεχασμένη ποικιλία αετόνυχο και οι γαλλικές  Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Viognier.

 

Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2004 και η πρώτη οινοποίηση πραγματοποιήθηκε το 2006.

 

Η σύζυγος του Βασίλη Σεϊτανίδη, Χαρούλα Τυριακίδου είναι η οινολόγος του κτήματος, οι οινόφιλοι θα την θυμούνται από την επιτυχημένη θητεία της στην αξέχαστη ποτοποιία Μαυρομάτη της Καβάλας.