Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης – Σε πρώτο πλάνο το LNG και οι ΑΠΕ – Πλωτά πλοία και φωτοβολταϊκά πάρκα διαμορφώνουν την εικόνα του μέλλοντος - Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη που αναδιατάσσει ριζικά το τοπίο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Σε αυτό το τοπίο στην επικαιρότητα έρχεται η Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας. Μια πονεμένη όπως αναφέρεται ιστορία στο ενεργειακό τοπίο. 

 

Πρόκειται για ένα εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου. Το έργο συνίσταται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στην πρώτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της χώρας. Το κοίτασμα επιφάνειας 5 km2, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή περί τα 30 χλμ νότια της Καβάλας, 11 χλμ νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.

 

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Στην Αποθήκη θα είναι δυνατό να αποθηκεύεται έως 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο.

 

Τα οφέλη από τη λειτουργία μιας τέτοιας υποδομής (απαιτείται να «πέσουν» περί τα 400 εκατ. ευρώ) είναι πολλαπλά καθώς θα είναι δυνατή η δημιουργία και η διατήρηση για περίπου έξι συνεχείς μήνες αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο, η εξασφάλιση συνεχούς τροφοδοσίας των καταναλωτών με αέριο ακόμη και σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς, η «θωράκιση» της χώρας έναντι των διακυμάνσεων τιμών και της μεταβολής των συνθηκών, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, αφού η Καβάλα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο διέλευσης αγωγών μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη.

 

Ο τρόπος υλοποίησης του έργου και η χρηματοδότησή του αποτέλεσαν σημείο τριβής ανάμεσα στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να είναι κολλημένες εδώ και μήνες. Το project πριν δύο μήνες περίπου φαινόταν να ξεκολλάει και οι διαδικασίες αναμενόταν να τρέξουν αλλά και πάλι «πάγωσε» μέχρι…νεωτέρας το σχέδιο με το κόστος να κρίνεται απαγορευτικό και τον διαγωνισμό να καρκινοβατεί (με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερόμενων να παίρνει παράταση μέχρι το φθινόπωρο).

 

Με στοιχεία από Mathes.gr