Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του 3oυ μνημονίου Τσίπρα (με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΣΥΡΙΖΑ 2)  και λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με εξπρές και επιτακτικές διαδικασίες από το υπουργείο Εσωτερικών, καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να προσαρμόσουν βίαια τα έσοδα και τις δαπάνες τους για τα έτη 2016 – 2019 στο δημοσιονομικό πλαίσιο πειθάρχησης του νέου μνημονίου. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι αντιλαϊκές επιδιώξεις τους έχουν συνέχεια, την οποία θα «δούμε» και με όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις επικείμενες εκλογές.

Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή επιτάσσει τη στρατηγική ευθυγράμμιση δήμων και περιφερειών:

  • Σε ακόμη πιο δραματική για τη λειτουργία τους μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που με βάση τα αιματηρά – πρωτογενή πλεονάσματα, για τα έτη 2017 και 2018 κατακρημνίζεται τουλάχιστον κατά 23%.
  • Στην ένταση της φοροεπιδρομής σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών – εργατικών νοικοκυριών.
  • Τη συρρίκνωση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων.
  • Τη διεύρυνση του σκλαβοπάζαρου των εργασιακών σχέσεων και την εκμηδένιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Το πέρασμα της μισθοδοσίας του προσωπικού των περιφερειών στην ευθύνη τους, με σχεδόν μηδενικά επιπρόσθετα κονδύλια (όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, αν δεν «τρέξεις», γρήγορα θάρθει η σειρά και του δικού σου).
  • Την αναγόρευση της λειτουργίας των δήμων σε επιχειρηματική δράση, που φορολογείται με συντελεστή 26%!

Οι δήμοι που σήμερα δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους, ώστε να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα, όλο και πληθαίνουν. Οι κυβερνήσεις από το 2010 έχουν κατ’ εξακολούθηση μειώσει πάνω από 62% την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα από τη μία τα «ίδια έσοδα» των δήμων (τέλη και οι φόροι στις πλάτες των δημοτών) να ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη κρίσιμες υπηρεσίες για τα λαϊκά νοικοκυριά συρρικνώνονται, παραδίνονται στην ανταποδοτικότητα και τους ιδιώτες.

Η τελευταία κυβέρνηση, αφού στράγγισε τους δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους και με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στον αέρα, όπως είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά., με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο κλιμακώνει την αφαίμαξή τους.

Με αυτές τις εξπρές και επιτακτικές διαδικασίες προσαρμογής, παραμερίζονται δημοτικές αρχές και Δημοτικά Συμβούλια. Με το βούρδουλα του Πειθαρχικού Δικαίου, καθιστά για το σχεδιασμό και την αποτύπωση της νέας δημοσιονομικής πειθάρχησης των δήμων ως υπεύθυνους τους επικεφαλής των οικονομικών τους υπηρεσιών! Παραμερίζοντας όργανα και εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες θέλει να αποτρέψει την αποκάλυψη και τις αντιδράσεις στο αντιλαϊκό της έργο, των παλιών και νέων μνημονικών συμβάσεων που οδηγούν λαϊκές ανάγκες και δήμους σε μόνιμη χρεοκοπία!

Καλούμε κάθε ριζοσπαστική φωνή και δύναμη μέσα από τις δημοτικές αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια να εναντιωθούν, να μη διευκολύνουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και οδηγία της κυβέρνησης. Η παραπέρα ασφυξία της κρατικής χρηματοδότησης για τους δήμους είναι ταφόπλακα στις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και δρόμος για τη φοροαφαίμαξη του λαού. Αυτή η αντιδραστική πολιτική οδηγεί το λαό και τους δήμους στην πτώχευση. Με οργάνωση και λαϊκή ανυπακοή, πρέπει και μπορεί να ανατραπεί.

Καβάλα 1-9-15

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ