γράφει ο

Κώστας Μπαϊράμογλου

 

Η Ισπανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η περίοδος δεν είναι ένα ζήτημα ατομικής διαχείρισης και αποφασίζει να επεκτείνει το κοινωνικό κράτος για να διασφαλίσει τις ανάγκες των γυναικών.

 

Ακόμα και σήμερα η γυναικεία περίοδος αποτελεί ένα τεράστιο ταμπού.

 

Μεγαλώσαμε με διαφημίσεις που αντιμετωπίζουν τη περίοδο σαν «μπλε υγρό». Βλέπουμε μια ζωή τις φίλες μας να πονάνε αφόρητα, να ζαλίζονται, αλλά να πρέπει να το κρύψουν.

 

Να ανταλλάσσουν σερβιέτες στα κρυφά λες και είναι ντροπή. Την Ορθόδοξη Εκκλησία να εξακολουθεί να τους απαγορεύει να κοινωνήσουν όταν έχουν περίοδο.

 

Δεν έχει καμία σημασία αν πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού, γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Πολύ βαθιά ριζωμένο. Όσο η πατριαρχία και ο μισογυνισμός.

 

Όμως, όσο εμείς δεν καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τα ταμπού των Βαλκανίων που γεννούν στίγμα και εσωτερικευμένο άγχος, η Ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η εμμηνορροϊκή υγεία των γυναικών.

 

Στο εν λόγω νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη βδομάδα, προβλέπεται τριήμερη άδεια τον μήνα σε γυναίκες με έντονα συμπτώματα περιόδου, δωρεάν προϊόντα περιόδου σε μαθήτριες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά τους, κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου.

 

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται διασφάλιση του δικαιώματος σε έφηβες 16+ να πραγματοποιούν άμβλωση χωρίς την υποχρεωτική συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους, αλλά και άδεια σε γυναίκες που πραγματοποιούν άμβλωση.

 

Η Ισπανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η περίοδος δεν είναι ένα ζήτημα ατομικής διαχείρισης. Δεν ντρέπεται να μιλήσει και να νομοθετήσει για τη γυναικεία περίοδο, και αποφασίζει να επεκτείνει το κοινωνικό κράτος για να διασφαλίσει τις ανάγκες των γυναικών.

 

Στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να σπάσει το απόστημα του κοινωνικού στίγματος. Για αυτόν τον λόγο, μόνο παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να αποτελέσει το νομοσχέδιο της Ισπανικής κυβέρνησης. Ανοίγει το δρόμο για να σπάσουν τα ταμπού. Απαντά σε πραγματικές ανάγκες και βοηθάει να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και στην Ελλάδα

 

Δημοσιεύτηκε στο koutipandoras.gr