Με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα για τις αμερικανικές βάσεις στην χώρα.

 

Αυτό προέκυψε από την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Την αντίθεσή τους στην συμφωνία εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

 

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για συμφωνία εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στην πρόβλεψη για αυτόματη ανανέωση της συμφωνίας μετά την παρέλευση 5ετίας.

 

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν της ευχέρειας του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου».

 

Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν δημιουργεί επιφυλάξεις στην ελληνική κυβέρνηση αφού «το και μαζί και χώρια είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρηματολογούν για πάρα πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος, όμως, έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό "το μαζί και χώρια", γιατί δεν θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται προς τα έξω ως συμπεριφορά δεδομένων».

 

Μάλιστα απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ περί δεδομένου συμμάχου ανέφερε: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί και όχι μόνο οι Αμερικανοί, ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών τούρκων, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή».