Το θέμα της υποστελέχωσης του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Θάσου επαναφέρει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Καβάλας. Όπως επισημαίνει είναι απαραίτητο να στελεχωθεί με δύο θέσεις γραμματέων. Το Ειρηνοδικείο Θάσου εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί χωρίς μόνιμο γραμματέα, καθώς ο μοναδικός έως τότε υπηρετών Γραμματέας ανέλαβε χρέη Αντιδημάρχου στο Δήμο Θάσου.

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει τα εξής:

 

Το Ειρηνοδικείο–Πταισματοδικείο Θάσου με δύο (2) οργανικές θέσεις του κλάδου Γραμματέων, από 2-9-2019 (ήτοι επί σχεδόν 3 έτη) λειτουργεί ΧΩΡΙΣ μόνιμο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, καθώς ο μοναδικός έως τότε υπηρετών Γραμματέας ανέλαβε χρέη Αντιδημάρχου στο Δήμο Θάσου.

 

Από την 2-9-2019 έως σήμερα, προς αντιμετώπιση του προβλήματος, αποσπάστηκαν ακούσια δύο δικαστικοί υπάλληλοι από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας και ένας δικαστικός υπάλληλος από το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης.

 

Οι δύο αποσπασθείσες συνάδελφοι από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας προσέφυγαν κατά των αποφάσεων απόσπασής τους στο αρμόδιο Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και οι προσφυγές τους έγιναν αμφότερες δεκτές.

 

Σημειωτέον δε ότι οι δύο ως άνω συνάδελφοι των δικαστικών υπηρεσιών της Καβάλας ΔΕΝ έλαβαν ούτε οδοιπορικά έξοδα ούτε έξοδα διανυκτέρευσης λόγω απόσπασης.

 

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του χρόνου ανάληψης καθηκόντων από έκαστον από τους τρεις ως άνω αποσπασθέντες συναδέλφους, μεσολάβησαν χρονικά διαστήματα διάρκειας πολλών μηνών, κατά τα οποία στο Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο Θάσου ΔΕΝ υπηρετούσε γραμματέας.

 

Ως εκ τούτου, με Πράξεις του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Καβάλας, μετέβαιναν 2-3 φορές την εβδομάδα συνάδελφοι από το Ειρηνοδικείο Καβάλας και το Πρωτοδικείο Καβάλας – μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 120 εκτός έδρας μετακινήσεις.

 

Εκτός όμως από το πλήθος των μεταβάσεων εκτός έδρας, θα πρέπει ιδίως να ληφθεί υπόψη το κόστος (30 ευρώ τουλάχιστον για βενζίνη και ναύλα) και ο χρόνος (1 ώρα και 25 λεπτά) για να μεταβεί ένας υπάλληλος από την Καβάλα στην Θάσο: συγκεκριμένα, ο μετακινούμενος υπάλληλος οφείλει να διανύσει μία απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Καβάλα προς το λιμάνι της Κεραμωτής (η διαδρομή διαρκεί 40 λεπτά με αυτοκίνητο και αν χρησιμοποιηθεί λεωφορείο διαρκεί πάνω από μία ώρα) και να χρησιμοποιήσει φέρρυ μπόουτ από την Κεραμωτή προς τον Λιμένα Θάσου (η διαδρομή διαρκεί 45 λεπτά). Εννοείται ότι ο μετακινούμενος υπάλληλος μετά την μετάβασή του στη Θάσο επιστρέφει στην Καβάλα μετά τις 17.00 το απόγευμα το νωρίτερο.

 

Η αναγκαστική μετάβαση στη Θάσο μέσω της Κεραμωτής συμβαίνει διότι το λιμάνι της Καβάλας δεν συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Λιμένα Θάσου (όπου βρίσκεται το Ειρηνοδικείο) αλλά με τον Πρίνο, η δε μοναδική πρωινή διαδρομή φέρρυ μπόουτ Καβάλας-Πρίνου είναι στις 9.15 (και μάλιστα όχι καθημερινά) και διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά (με άλλα λόγια, αν ο μετακινούμενος υπάλληλος φύγει από το λιμάνι της Καβάλας και όχι από την Κεραμωτή, θα φτάσει στην υπηρεσία μετά τις 11.00 το πρωί).

 

Επιπλέον, δεν πρέπει να παροραθεί και το εξής.

 

Παρόλο που βρίσκεται σε νησί, το Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο Θάσου είναι Υπηρεσία με τεράστιο όγκο εργασιών και ειδικότερα, οι εργασίες του περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο ετησίως 250 καταθέσεις αγωγών, 10 πολιτικές έδρες, 195 πολιτικές αποφάσεις, 1.800 πιστοποιητικά, 300 δημοσιεύσεις διαθηκών, 200 εκθέσεις αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς, 60 εισερχόμενες προανακριτικές και προκαταρκτικές δικογραφίες, 15 έδρες Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και 550 ποινικές αποφάσεις.

 

Ως εικός, στις εργασίες του περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες εργασίες μιας δικαστικής υπηρεσίας (διαταγές πληρωμής, κληρονομητήρια, απόγραφα, αντίγραφα αποφάσεων και δικογραφιών, στατιστικά διμήνου και τριμήνου, προμήθειες κλπ.)

 

Δυστυχώς, ήδη από την 11-4-2022 ο τρίτος αποσπασθείς υπάλληλος τελεί σε γονική άδεια ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών κατ’ άρθρο 104 παρ.1 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων έως την 1η-7-2022, οπότε και λήγει ο χρόνος απόσπασής του.

 

Συνεπώς, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών οδηγούμαστε για πολλοστή φορά στην εκ περιτροπής μετάβαση (2–3 φορές την εβδομάδα) υπαλλήλων από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας στο Ειρηνοδικείο Θάσου (με τις δυσκολίες και το κόστος μετάβασης που αναφέραμε παραπάνω).

 

Ωστόσο, η παραμονή για λίγες ώρες του εκάστοτε μεταβαίνοντος στη Θάσο συναδέλφου δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση του όγκου εργασίας που σωρεύεται στην υπηρεσία κατά τις προηγούμενες ημέρες, η δε εξυπηρέτηση του κοινού και των δικηγόρων είναι όλως προβληματική (ο μετακινούμενος υπάλληλος οφείλει να χειριστεί βιβλία με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένος).

 

Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και στην κάλυψη των εξόδων μετάβασης των υπαλλήλων (πολλές φορές το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραλείπει να προβεί σε έγκαιρη δέσμευση πίστωσης, η δε πληρωμή των οδοιπορικών λαμβάνει χώρα με καθυστέρηση πολλών μηνών).

 

Τέλος, οι συνεχείς μεταβάσεις δημιουργούν πρόβλημα και στις (ίδιες τις) δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας που είναι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες (στο Ειρηνοδικείο Καβάλας υπάρχουν 2 κενές θέσεις Γραμματέων, ενώ από το Πρωτοδικείο Καβάλας, μόνο το τελευταίο έτος, αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 3 Γραμματείς).

 

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Θάσου είναι άκρως δυσλειτουργική. Πρόκειται για ένα δικαστήριο που λειτουργεί ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς σύμβαση για καθαριότητα, χωρίς συντήρηση του κτιρίου, χωρίς να καταβάλλονται τα μισθώματα κλπ.

 

Σημειώνουμε δε, τέλος, ότι στο Ειρηνοδικείο Θάσου υπηρετεί ένας (1) δικαστικός υπάλληλος του κλάδου των Επιμελητών Δικαστηρίων, κατηγορίας Υ.Ε., ο οποίος αδυνατεί να λάβει τη νόμιμη δικαιούμενη άδεια, με αποτέλεσμα η υπηρεσία σήμερα να του οφείλει 80 ημέρες άδεια.

 

Επειδή δεν νοείται να λειτουργεί επί 3 χρόνια ένα δικαστήριο της χώρας μας ΧΩΡΙΣ μόνιμο υπάλληλο και επειδή συντρέχει άμεσος κίνδυνος να λάβει χώρα για τέταρτη (4η) φορά απόσπαση υπαλλήλου στο νησί της Θάσου (η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του συναδέλφου μας), θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί οριστικά το ως άνω πρόβλημα είναι η ΑΜΕΣΗ και κατεπείγουσα ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

 

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

 

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι το Ειρηνοδικείο Θάσου λειτουργεί επί σχεδόν 3 έτη χωρίς μόνιμο Γραμματέα και ΖΗΤΟΥΜΕ από όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ώστε να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ οι δύο οργανικές θέσεις ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ του Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου Θάσου ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

 

Ο Πρόεδρος Συμεών Μαυρίδης

Η Γραμματέας Αιμιλία Ευθυμίου