Ο βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την λήψη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών και λεωφορείων.

 

«Αδιαμφισβήτητα οι γεωπολιτικές εξελίξεις και κυρίως η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση. Η συνακόλουθη όμως αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει προκαλέσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο, ιδιαίτερα στους επαγγελματικούς κλάδους με κύριο αντικείμενο τις μεταφορές», αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.

 

Ο βουλευτής, έχοντας έλθει σε επαφή με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ), τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία, καθώς και με εκπροσώπους των ΚΤΕΛ ΑΜΘ, συμπεριέλαβε στην ερώτησή του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της υπέρογκης αύξησης αφενός του κόστους αγοράς πετρελαίου κίνησης και αφετέρου των ακτοπλοϊκών ναύλων και του επίναυλου καυσίμων.

 

Με την ερώτησή του ο ζητά απόν υπουργό να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπιση της δυσβάσταχτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προτείνοντας: 

 

α) την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου και

 

β) την επιδότηση ανά λίτρο πετρελαίου, ως δύο εκ των πιθανών λύσεων.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος των επαγγελματιών οδηγών, στον οποίο ανήκουν η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία και τα ΚΤΕΛ, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας. Η ενίσχυση του κλάδου αυτού, ειδικά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη». 

 

(δελτίο Τύπου Γ. Πασχαλίδη)