Αγωγή, Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Υπερβαρότητας  και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία.

Μια Εκδήλωση για Ιατρούς, Επιστήμονες Υγείας, Γονείς & Παιδιά

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015.

Δημοτική Βιβλιοθήκη, Καβάλα

 

Πρόσκληση

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αγαπητοί Γονείς,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Με βάση πρόσφατα δεδομένα, 600.000 παιδιά και έφηβοι σήμερα στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεότερες ηλικίες. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης ραγδαία.

Η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού της έργου, έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η δράση αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και στην εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους για τη σωστή αντιμετώπισή του. Πρόκειται για το Πρόγραμμα με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’, με σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή», (MIS 370545), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.

Ως Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια θα ήθελα να σας εκφράσω την πεποίθηση ότι το Έργο αυτό μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να παρευρεθείτε στην ημερίδα που διοργανώνουμε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015 στις 19:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, με στόχο την ενημέρωση των Παιδιάτρων, Γενικών Γιατρών και άλλων επιστημόνων υγείας σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί, καθώς και η αγωγή και ευαισθητοποίηση των γονέων και όλων των αρμοδίων φορέων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Επίσης, θα ήθελα να σας προσκαλέσω να στηρίξετε την προσπάθειά μας με την καταγραφή των παιδιών και εφήβων στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή, καθώς και την παραπομπή τους (όταν κρίνεται απαραίτητο) στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος που λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Κεντρικό Κτίριο, 6ος Όροφος, τηλ. 213 2013 666).

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία Χαρμανδάρη, MD, MSc, PhD, MRCP(UK), CCST(UK)

Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας
Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

 

 

Χάνω Βάρος - Κερδίζω Ζωή

«Αγωγή, Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία»

 

 

Πρόσκληση

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19.00, στην Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «ΧΑΝΩ ΒΑΡΟΣ – ΚΕΡΔΙΖΩ ΖΩΗ».

 

Η ημερίδα αυτή αποτελεί μέρος του έργου «Αγωγή, Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», το οποίο υλοποιείται και συντονίζεται από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

 

Η εκδήλωση αφορά στην ενημέρωση Ιατρών, Επιστημόνων Υγείας και Γονέων.

 

Το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία θα καταγράψει τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους, θα συγκεντρώσει πρωτόκολλα θεραπείας και παρέμβασης στο νοσούντα πληθυσμό και θα βάλει τις βάσεις για τη διαχρονική παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των παιδιών και εφήβων με υπερβαρότητα ή / και παχυσαρκία από τη γέννηση μέχρι

και την ενηλικίωση στην Ελλάδα.

 

Στόχοι του έργου είναι να

  1. καταγράψει τα ανθρωπομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ, σε

παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε Παιδιάτρους ή Γενικούς Γιατρούς για οξέα

ή χρόνια ιατρικά προβλήματα,

  1. να καθοδηγήσει με σαφήνεια τους Παιδιάτρους, Γενικούς Γιατρούς και άλλους

επιστήμονες υγείας σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο

παιδί,

  1. να συντονίσει τους φορείς που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την

αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, και

  1. να ενημερώσει επιστήμονες υγείας και γονείς, καθώς και όλους τους φορείς που

σχετίζονται με την εκπαίδευση, τη διατροφή και την άσκηση του παιδιού, σχετικά με

την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

 

Υπεύθυνη Διοργάνωσης Εκδήλωσης

Κάμπατζη Π. Γεωργία

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc.,Msc..