γράφει η
Κάτια Γιαννουκάκου

 

Τις Λαζαρίνες της Αιανής Κοζάνης υποδέχτηκε το πρωί του Σαββάτου 9 Απριλίου το Λύκειο Ελληνίδων με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης αλλά και τις ημέρες του Πάσχα. 

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Λαζαρίνες ντυμένες με τις πανέμορφες, μορφοκεντημένες και πολύχρωμες φορεσιές τους προσκήνυσαν τις εικόνες του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και έψαλλαν το «μοιρολόι της Παναγίας». 

 

Στη συνέχεια όπως ορίζει το έθιμο τραγούδησαν και χόρεψαν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Ιερέα.  

 

Λίγο αργότερα πέρασαν μέσα από κεντρικούς δρόμους της Καβάλας ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου, και επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Καβάλας κ. Θόδωρο Μουριάδη 

 

Κατέληξαν στην Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) όπου τραγούδησαν και χόρεψαν Λαζαριάτικους χορούς για την υποδοχή της Άνοιξης.

 

Το KavalaNews.gr  συνάντησε δύο από τις Λαζαρίνες τη γιαγιά Καίτη Γκαλιαμούτσα και την εγγονή τη 16χρονη Κατερίνα Ζαγορίτη οι οποίες κρατούν την παράδοση και το έθιμο από γενιά σε γενιά όπως μας είπαν θα συνεχίσουν να το κάνουν γιατί είναι κάτι που αγαπούν. 

 

Δείτε τι μας είπαν

 

 

Δείτε φωτογραφίες από την εμφάνιση των Λαζαρίνων στην Καβάλα