Ψήφισμα κατά της Ρωσικής εισβολής στη Ρωσία από το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. 

 

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διατάξεως έθεσε υπόψη του ∆ημοτικού Συμβουλίου το σχέδιο ψηφίσματος, του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανέστη Τσαβδαρίδη

 

Το ψήφισμα του ∆ημοτικού Συμβουλίου ∆ήμου Παγγαίου

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα τη βάρβαρη και απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσικής Οµοσπονδίας σε βάρος της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι έχουµε απέναντί μας τον Πούτιν και το καθεστώς του και όχι τον ρωσικό λαό.

 

Υπογραµµίζει την ανάγκη για απόλυτο σεβασµό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και τονίζει την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός.

 

Στην εποχή μας δεν μπορεί να υπάρχει ίχνος ανοχής σε πρακτικές που επιχειρούν να επανακαθορίσουν σύνορα και να μεταβάλουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

 

Σε αυτή, σε προηγούμενες εισβολές (Κύπρος, Γιουγκοσλαβία) και σε κάθε επόµενη δεν επιτρέπεται η σιωπή.

 

Ειδικά για εμάς τους Έλληνες, που τη στάση µας πέρα από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, το Κοινοτικό Κεκτημένο και τα παγκόσμια ιδεώδη, καθορίζουν τα ιστορικά µας βιώµατα, σήµερα η επίθεση στην Ουκρανία παραπέμπει με σαφή τρόπο στην προ 48 ετών εισβολή στην Κύπρο και την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας στην Κυπριακή τραγωδία.

 

Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στο λαό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ισχυρές, στοχευµένες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Ρωσίας προκειµένου να τερµατίσει την εισβολή της και να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας.

 

Καλεί την κυβέρνηση να προετοιμάσει σχέδια επιδοτήσεων για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας των κυρώσεων που µπορεί να έχουν αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

 

Κάθε ώρα που περνάει επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση, διογκώνονται οι μεταναστευτικές ροές.

 

Ως ∆ήµος Παγγαίου οφείλουµε να ανταποκριθούµε στο μέτρο του δυνατού στις ανάγκες αντιµετώπισης αυτού του νέου προσφυγικού κύµατος».