Για ομοιότητες με τη μονάδα παραγωγής των εκρηκτικών της εταιρείας ΕΛΤΕΚ, στα Γρεβενά, η οποία ισοπεδώθηκε και κόστισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζόμενων στην Καβάλα Oil "Το Βαρέλι". 

 

Σε κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας φωνάζουν για ανασφαλείς συνθήκες στις εγκαταστάσεις. Σχεδόν 200 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας  λόγω ανασφαλών συνθηκών. Ακούει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό και η Αστυνομία; Ακούνε οι τοπικοί φορείς; Έγιναν καταγγελίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Ε.Δ.Ε.Υ., στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία, στο Σ.ΕΠ.Ε. Και τι έγινε; Τίποτα»

 

«Η Energean προχωρά το εγκληματικό της σχέδιο, θυσιάζοντας την ασφάλεια στο βωμό του κέρδους. Η κυβέρνηση και τα "ανεξάρτητα" όργανά της (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ε.Δ.Ε.Υ.) κάνουν τα στραβά μάτια, κλείνοντας παράλληλα τα αφτιά στις απεγνωσμένες φωνές των εργαζομένων για ανασφαλείς συνθήκες. Πρέπει να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα;» αναφέρουν οι εργαζόμενοι. 

 

«Ενδέχεται να υπάρχουν ευρήματα» 

 

Σχετικά με την έκρηξη στη μονάδα παραγωγής των εκρηκτικών της ΕΛΤΕΚ, στα Γρεβενά, μίλησε στην ΕΡΤ, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στη ΓΣΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια υπηρεσία είχε την ευθύνη για να ελέγχει για την ασφάλεια στην επιχείρηση που διαλύθηκε ολοσχερώς μετά από την έκρηξη διευκρίνισε ότι αρμόδιος φορέας είναι η Επιθεώρηση Εργασίας, η Πυροσβεστική και η αστυνομία.

 

«Η αστυνομία παλαιότερα είχε κάνει ελέγχους και ενδέχεται να υπάρχουν και ευρήματα», κατήγγειλε ο κ. Στοϊμενίδης. 

 

Σύμφωνα με όσα είπε «στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν υπήρχε οργανωμένο σωματείο για να συζητάει για τις συνθήκες εργασίας, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν με συλλογική σύμβαση εργασίας», ανέφερε ο γραμματέας του τμήματος Υγείας και Ασφάλειας στη ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία είχε τετραπλασιάσει τα κέρδη της.

 

«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έπρεπε να εκπαιδεύονται σε πολύ τακτικά διαστήματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ για το τραγικό εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους», τονίζει ο κ. Στοϊμενίδης.