«Καλούμαστε να συνδράμουμε στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των αγροτών του Δήμου μας, τα οποία γνωρίζουν αντικειμενικά μια πρωτοφανή έξαρση στην ιδιαίτερα δυσμενή από οικονομικής απόψεως συγκυρία που βιώνουμε», τονίζει μεταξύ άλλων ο Δήμος Παγγαίου στο ψήφισμα που καταθέτει υπέρ των αγροτών της περιοχής.

 

Όπως λένε, αντιδρούν για: 

 

•         "Την καλπάζουσα μέρα με τη μέρα, αύξηση του κόστους παραγωγής (σπόροι, γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια κλπ) δίχως να έχουν καν δρομολογηθεί οι εκ των ων ουκ άνευ δράσεις της θέσπισης αγροτικού πετρελαίου, της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια και η ενίσχυση λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. 

 

•          Τις απαξιωτικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων με παράλληλη χαμηλή ζήτηση λόγω της πανδημίας σε ορισμένα προϊόντα. 

 

•          Τις συνεχής συρρίκνωση στο Νομό Καβάλας της ασφαλιστικής κάλυψης (ΕΛΓΑ) σε περιπτώσεις ζημιών, ενώ θα έπρεπε να  γίνονται δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό και διαφάνεια στη λειτουργία του ΕΛΓΑ 

 

•          Τις ψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές με  ανελαστικότητα  στην  αποπληρωμή τους που  δεν αφήνει περιθώρια διευκόλυνσης των υπόχρεων. 

 

•          Την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής με δυσμενέστατες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων συνέπειες, φαινόμενο που δημιουργεί την ανάγκη αναμόρφωσης του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ. 

 

•          Την μη αποτελεσματική στάση  της κεντρικής διοίκησης και των σχετικών θεσμών  όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων  του πρωτογενούς τομέα  και την  διασφάλιση όπου χρειάζεται γενναίων μεταρρυθμίσεων.

 

«Για την επίλυση αυτών και πολλών ακόμα προβλημάτων ενώνουμε σήμερα τη  φωνή μας ως μέλη  του  Δ.Σ. Δήμου Παγγαίου με τη φωνή των αγροτών του  τόπου μας και απαιτούμε να εισακουστούν   τα δίκαια αιτήματα του  κλάδου  που ουσιαστικά εξασφαλίζει  την τροφή  σε όλους μας, με συνεχή  τιτάνιο  αγώνα, αλλά δυστυχώς χωρίς  το ανάλογο αντίκρισμα», καταλήγει το ψήφισμα.