Κι όμως λεφτά υπάρχουν και φτάνουν για όλους! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3,297 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με λιγότερα από 5,5 δολάρια την ημέρα. Το μέσο ετήσιο κόστος για να βγει κάποιος εξ αυτών από το επίπεδο διαβίωσης των 5,5 δολαρίων την ημέρα εκτιμάται στα 901 δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος για να βγουν και οι 3,297 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του πλανήτη ανέρχεται σε 2,97 τρισ. δολάρια.

 

Από την άλλη πλευρά, σε όλη την υφήλιο υπάρχουν σήμερα 3,6 εκατομμύρια άτομα που το καθένα τους έχει περιουσία μεγαλύτερη από 5 εκατομμύρια δολάρια. Ολοι μαζί κατέχουν 75,3 τρισ. δολάρια. Υπάρχουν επίσης 183.000 άνθρωποι που η περιουσία του καθενός ξεπερνά τα 50 εκατ. δολάρια και όλοι μαζί κατέχουν συνολικά 36,4 τρισ. δολάρια και ακόμη 2.660 δισεκατομμυριούχοι με συνολικό πλούτο 13,76 τρισ. δολαρίων, τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Η προοδευτική φορολόγηση αυτού του υπερσυσσωρευμένου πλούτου, όπως έδειξαν δύο αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, θα ήταν αρκετή όχι μόνο για να βγάλει αυτούς τους 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, αλλά και να επιλύσει μια σειρά από καυτά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. 

 

Ένας φόρος περιουσίας 2% σε όσους έχουν πλούτο μεγαλύτερο των 5 εκατ. δολαρίων, 3% για εκείνους με πλούτο πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια και 5% για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα απέφερε 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ποσό αρκετό για την εξάλειψη της φτώχειας, τον εμβολιασμό όλης της ανθρωπότητας και την παροχή καθολικής υγειονομικής φροντίδας και κοινωνικής προστασίας προς όλους τους πολίτες των χωρών χαμηλού και χαμηλότερου μέσου εισοδήματος της Γης.

 

Στην Ευρώπη υπάρχουν 851.780 άνθρωποι με περιουσία μεγαλύτερη των 5 εκατ. δολαρίων έκαστος και συνολικό πλούτο 18,69 τρισ. δολ., 46.920 με πλούτο 50 εκατ. δολ. έκαστος και συνολικά 9,42 τρισ. δολάρια και 616 δισεκατομμυριούχοι με συνολικό πλούτο 3,158 τρισ. δολάρια.

 

Από τα μέσα Μαρτίου του 2020, την απαρχή της πανδημίας, η συνολική περιουσία τους αυξήθηκε κατά 48,1% ή 1,02 τρισ. δολάρια. Περισσότερο δηλαδή από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Αυστρίας και του Βελγίου μαζί.

 

Πολιτική βούληση

 

Ένας ετήσιος φόρος στις περιουσίες αυτών των Ευρωπαίων (με συντελεστές 2% στον πλούτο μεγαλύτερο των 5 εκατ. δολαρίων, 3% για πάνω από 50 εκατ. δολάρια και 5% σε πλούτο άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων) θα απέφερε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις 627,97 δισ. δολάρια ετησίως, ποσό ικανό για μια αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία στη Γηραιά Ηπειρο κατά 38%.

 

Ένας πιο προοδευτικός φόρος (με συντελεστές 2% στον πλούτο πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια, 5% σε πλούτο άνω των 50 εκατ. δολαρίων και 10% σε πλούτο άνω του 1 δισ. δολαρίων) θα απέφερε 896,51 δισ. δολάρια. Δηλαδή περισσότερα από τα κονδύλια που πρόκειται να διαθέσει η Ε.Ε στο πλαίσιο του NextGenerationEU (NGEU) για την τόνωση της ανάκαμψης και την αποκατάσταση των άμεσων οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

 

Αν οι κυβερνήσεις τολμούσαν να επιβάλουν αυτόν τον φόρο, σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών θα είχαν υπερκαλύψει το κόστος τόσο του NGEU όσο και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-27 - συνολικού ύψους περίπου 2 τρισ. δολαρίων. Συμπέρασμα: Λεφτά υπάρχουν, η πολιτική βούληση απουσιάζει.

 

Πηγή: efsyn.gr