Tα νέα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυρίων και επιχειρήσεων κατά των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο,  ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας: 

 

Για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος:

 

- Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού, μια ρύθμιση που αφορά πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά.

 

- Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτείται το 80%.

 

- Η μέσα μηνιαία ενίσχυση άνερχεται για κάθε νοικοκυριό στα 42 ευρώ.

 

- Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 54 ευρώ

 

- Επιδοτούνται οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% της αξίας και θα αφορά τη συνολική κατανάλωση.

 

Από το Φεβρούαριο και μετά η επιδότηση θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο.

 

Για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου:

 

- Στα οικιακά τιμολόγια επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh

 

- Στα μη οικιακά τιμολόγια επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεις, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

 

Μητσοτάκης: «Γενναίο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων»

 

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του», είχε αναφέρει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. 

 

«Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

 

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων. 

 

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό», τονίζει ο πρωθυπουργός. 

 

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».