Μπορεί τα Μπαμπούγερα στην Καλή Βρύση της Δράμας να ματαιώθηκαν φέτος εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού, ωστόσο μία ομάδα κατοίκων, μετρημένοι στο ένα χέρι, έβαλαν τις στολές τους και έκαναν τη δική τους βόλτα στους δρόμους του χωριού για να διατηρήσουν το έθιμο.

 

Τί είναι τα Μπαμπούγερα 

 

Είναι ανθρωπόμορφοι τράγοι, ζωσμένοι με πέντε μεγάλα κουδούνια στη μέση και μια επιβλητική μάσκα. 

 

Τα Μπαμπούγερα έχουν τις ρίζες τους στη λατρεία του θεού Διονύσου

 

Τα Μπαμπούγερα κατά την εποχή του Διόνυσου ήταν οι σάτυροι, οι ακόλουθοι του θεού, που γλεντούσαν με μια ζωή ανέμελη με κρασί και γλέντι. Φυσικά, τα Μπαμπούγερα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις ιστορικές περιόδους ανά τους αιώνες. 

 

Επίσης αρχέγονοι λαοί και κυρίως οι γεωργοί μεταμφιέζονταν, ώστε με τον ήχο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη γη, για να είναι εύφορη, όπως επίσης οι άνθρωποι της τότε εποχής είχαν την ανάγκη της μεταμφίεσης  για να ξεφύγουν από κάθε μέτρο της λογικής, φτάνοντας σ’ ένα επίπεδο μέθης.

 

Αργότερα λέγεται πως τους χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος στις εκστρατείες του με σκοπό να τραπούν σε φυγή οι ελέφαντες του βασιλιά της Περσίας, τρομάζοντας από τον ήχο των κουδουνιών.

 

Επίσης, επί τουρκοκρατίας κανένας Τούρκος φοροεισπράκτορας δεν πάτησε το πόδι του στην Καλή Βρύση για να πάρει το λεγόμενο χαράτσι- φόρο των Ελλήνων προς τους Τούρκους, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους τα άγρια σε όψη Μπαμπούγερα και τους τρομοκρατούσαν με αποτέλεσμα να τρέπονται σε φυγή.

 

Από την άλλη, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μαρτυρίες, τα Μπαμπούγερα διεξάγονταν για τη συγκέντρωση υπέρ της εκκλησίας, η οποία μεριμνούσε γι’ αυτά.