Εντός της ημέρας η ΚΥΑ για τις νέες τιμές στα PCR τεστ. Καμία πρόβλεψη για συνταγογράφηση παρά τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγές στις τιμές χωρίς να ανακοινώσει με ακρίβεια το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλουν οι πολίτες περιγράφοντας πως αυτές θα κινηθούν κάτω από 60 ευρώ και κοντά στα 50 ευρώ.

 

Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί όπως είπε (ΣΚΑΪ) σήμερα το μεσημέρι ενώ κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.

 

Χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, επέρριψε την ευθύνη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ)για τις τιμές στην αγορά, αφού ανέφερε ότι το πλαφόν των 60 ευρώ μπήκε στα μοριακά τεστ μετά από συσκέψεις που έκανε μαζί τους και έπειτα από δική τους απαίτηση.

 

Ο υπουργός σημείωσε ότι ενώ αρχικά το πλαφόν είχε μπει στα 50 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και 10 ευρώ για την προσφερόμενη υπηρεσία, οι ιατρικοί σύλλογοι διαφώνησαν και έτσι αποφασίστηκε να αυξηθεί το πλαφόν στα 60 ευρώ.

 

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ΙΣΑ με τον πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη, να επισημαίνει ότι: «με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται.

 

Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ».

 

Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Επιμένοντας στη δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε: «Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι μετά από επαφή με κρούσμα να πηγαίνουν κανονικά στην  εργασία τους χωρίς μοριακό τεστ, δεν γίνεται να έχουμε ελλείψεις στα τεστ, δεν γίνεται οι πολίτες να συνωστίζονται σε ουρές. 

 

Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου γίνεται συνταγογράφηση μοριακών τεστ.

 

Γιατί χωρίς αυτή δεν γίνεται αποτελεσματική ιχνηλάτηση της πανδημίας. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα και σε αυτό».