Για 25.000 ωφελούμενους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στις αρχές του 2022, ωστόσο στο νέο πρόγραμμα, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι υπήρξαν ωφελούμενοι στα προηγούμενα προγράμματα από το 2017 έως και το 2020.

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση για την προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

 

Η δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση/προώθηση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (όπως ενδεικτικά οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση, σε «προστατευμένο περιβάλλον» προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους. 

 

Ωφελούμενοι της δράσης

 

Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

 

α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,

 

β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

 

γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,

 

δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,

 

ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στ) εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

 

ζ) άνεργοι δικαιούχοι «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,

 

η) άνεργοι ενήλικες που συνεχίζουν να διαμένουν (μετά την ενηλικίωσή τους) σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ν. 4538/2018), εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων κατόπιν χορήγησης της συναφούς βεβαίωσης από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). 

 

Ποιοι μένουν εκτός

 

Σε κάθε περίπτωση, στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι υπήρξαν ωφελούμενοι στα προηγούμενα προγράμματα από το 2017 έως και το 2020.

 

Η βασική «δομή» του προγράμματος πάντως θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Από τους 8 μήνες απασχόλησης, οι 7 θα είναι εργασία στους φορείς που θα γίνει η τελική επιλογή και ο ένας θα είναι κατάρτιση.

 

Ξεχωριστή κατανομή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί για το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνολικά, μόνο για εκεί, θα προκηρυχθούν 2.260 θέσεις (1.560 στο υπουργείο Μετανάστευσης και 700 στο υπουργείο Περιβάλλοντος).