«Ο Φυσιολατρικός σύλλογος Planet με την στήριξη του Δήμου Παγγαίου τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία σε εμβληματικό σημείο της Νέας Ηρακλείτσας», αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του στην οποία κοινοποιεί μερικές ιστορικές πληροφορίες για την συγκεκριμένη τοποθεσία: 

 

"Η ονομασία του λόφου είναι Περδικοβούνι και ακριβέστερα, στους στρατιωτικούς χάρτες του 1916, αναφέρεται ως Αγριοτουλίπες σύμφωνα με την ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού). 

 

Στην κορυφή του λόφου υπάρχει κατασκευασμένο από την εποχή του μεσοπολέμου ένα οχυρωματικόέργο, αποτελούμενο απο οχυρωματικές τάφρους σκαμένους στο πολύ πετρώδες έδαφος και με μεγάλα αμυντικά ορύγματα μεταξύ βράχων. 

 

Επιπλέον το όλον έργον συμπληρώνεται με πολυβολεία τόσον αντιαεροπορικά, όσον και επάκτια, με θύρες (μπούκες) ορατές απο την παραλία της περιοχής Σαράντα. 

 

Στους κατοίκους είναι γνωστά τα παραπάνω έργα με το όνομα Μπουνκερ. Η επιλογη της θέσης είναι άριστη καθόσον ελέγχει όλο το πέλαγος και καθιστά κύριον της θάλασσας όποιον ελέγχει το Μπουνκερ.

 

 

 

Το έτος 2000 μελετήθηκε, σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε δασικό μονοπάτι με ξύλινους αναβαθμούς που οδηγεί απο τις εγκαταστάσεις απομαγγανίωσης του νερού ύδρευσης μέχρι την κορυφή του λόφου. 

 

Είναι βατό με μικρό βαθμό δυσκολίας και η διάρκεια της ανάβασης διαρκεί 18 λεπτά. 

 

Στον πρώην Δήμο Ελευθερών υπάρχει μελέτη ηλεκτροδότησης του εν λόγω μονοπατιού, σχήματος ζιγκ ζαγκ συνταγμένη το έτος 2004 από τον Μιχάλη Φασουλά. 

 

Στις υπώρειες του εν λόγω λόφου υπάρχει το ρέμμα της Αγίας Παρασκευής (Σιτζάκ Ντερέ) όπου στην διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής ο υδροκίνητος αλευρόμυλος του Μιχαήλ Θεοδωρίδη (Παπαμιχάλης, ιερέας της Ν.Ηρακλείτσας), έσωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής απο την πείνα αφενός αλλά και παρείχε καταφύγιο σε πολλούς διωκόμενους Έλληνες".