Το σχέδιο νόμου που αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών (Πανελλαδικά και Περιφερειακά) αλλά και τη χρήση συχνοτήτων, αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έτσι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας πως πρόκειται «για δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό για να σταματήσουν οι ιδιότυπες σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και καναλαρχών». 

Αυτό το τελευταίο (να σταματήσουν οι ιδιότυπες σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και καναλαρχών) είναι όμως που δεν πρόκειται να προστατέψει σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος νόμος. Αντίθετα ο συγκεκριμένος νόμος θα ενισχύσει την διαπλοκή, με τον τρόπο που θέλει να χειριστεί το θέμα της χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης τηλεοπτικών σταθμών και ιδιαίτερα των περιφερειακών καναλιών.

Όπως φαίνεται… η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινούμενη σε δυο βασικούς άξονες, “σπρώχνει” άρον-άρον και με συνοπτικές διαδικασίες τα κανάλια και ιδιαίτερα τα περιφερειακά, στην αγκαλιά των “διαπλεκόμενων συμφερόντων”. 

Πρώτος άξονας

Καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει “μόνιμες άδειες”, ώστε να λυθεί το πρόβλημα διαπλοκής μεταξύ ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και το “πολιτικό σύστημα”. Μέχρι εδώ πάμε καλά, διότι οι “υγιείς” ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που αποκομίζουν κέρδη ΜΟΝΟ από την λειτουργία των τηλεοπτικών τους σταθμών και όχι από ενδεχόμενα άλλα “ιδιότυπα νταλαβέρια” όπως αναφέρει ο υφυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δεν θα είναι πλέον υποχείρια του εκάστοτε “πολιτικού συστήματος” που βρίσκεται στην εξουσία. Δηλαδή τα κανάλια δεν  θα είναι “εκβιαζόμενα” από το εκάστοτε κυβερνητικό πολιτικό σύστημα για την χορήγηση ή μη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους.

Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχει άμεσα θέμα για την απαξίωση ή όχι της περιουσίας και των επενδύσεων που έκανε κάθε επιχειρηματίας όλα αυτά τα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσει κάθε κανάλι την εφαρμογή των νόμων για την διανομή της κρατικής διαφήμιση κάτι που δεν μπορούσε μέχρι σήμερα λόγο μη κατοχής άδειας λειτουργίας. (έλλειψη νομίμου συμφέροντος)

Δεύτερος άξονας

Έρχεται όμως και ο δεύτερος άξονας (το Οικονομικό κριτήριο) για να μας προσγειώσει, αναφέροντας ότι οι άδειες θα δοθούν στα κανάλια (πανελλαδικά και περιφερειακά) που θα καταθέσουν την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά με βάση την τιμή εκκίνησης. Ενώ σε συνέντευξη του ο αρμόδιος Υφυπουργός αναγνώρισε ότι, υπάρχει η πιθανότητα, κάποιο ή κάποια κανάλια να μείνουν εκτός διαγωνισμού, εάν προσφέρουν χαμηλότερο τίμημα.

Και εμείς διερωτόμαστε.

Με την τεράστια οικονομική κρίση που επικρατεί στην χώρα μας, ποιος λογικός επιχειρηματίας θα επένδυε χρήματα κάνοντας “μεγάλες Οικονομικές Προσφορές” για να λάβει άδεια τηλεοπτικού σταθμού και ιδιαίτερα επαρχιακού, εν μέσο μίας τόσο χειμαζόμενης διαφημιστικής αγοράς και το σημαντικότερο… ευελπιστώντας να βγάλει κέρδη για να αποσβέσει την επένδυσή του, ΜΟΝΟ από την εκμετάλλευση του καναλιού ?

Μοιραία με ώριμη σκέψη προκύπτει ότι τις “μεγάλες Οικονομικές Προσφορές” θα τις κάνουν ΜΟΝΟ τα “διαπλεκόμενα συμφέροντα”. Τα “μεγάλα οικονομικά συμφέροντα” που δεν προσδοκούν κέρδη από την εκμετάλλευση των καναλιών, αλλά από τις παράλληλες μπίζνες, (ιδιότυπα νταλαβέρια) με το “πολιτικό σύστημα”, όπως αναφέρει και ο Αρμόδιος Υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να μας πείσει, ότι με την δημοπρασία των καναλιών θα “χτυπήσει” την διαπλοκή.

Δηλαδή από την μία προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την χορήγηση των αδειών στα κανάλια, να τα προστατέψει από το εκάστοτε κυβερνών “πολιτικό σύστημα” και από την άλλη με την “δημοπρασία” που επιλέγει ως βασικό και μόνο κριτήριο για την χορήγηση των αδειών, τα “σπρώχνει¨ στην αγκαλιά των διαπλεκομένων συμφερόντων. Ειδικά στην σημερινή οικονομική συγκυρία όπου τα χρήματα τα έχουν κατά κύριο λόγο οι διαπλεκόμενοι.

Το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι ότι… ο ΣΥΡΙΖΑ μέσο του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ,  δίνει τις άδειες και κατ΄επέκταση τα κανάλια στο “κεφάλαιο της διαπλοκής” και μάλιστα ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ με την χορήγηση των μόνιμης άδειας, απέναντι στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ώστε αυτό να μην μπορεί αυτό να αντιδράσει με κανέναν τρόπο στην μελλοντική άνευ όρων χειραγώγηση του.

Γιατί όμως θέλουν να αλώσουν και τα Περιφερειακά κανάλια 

Τα συμφέροντα, αλλά παραδόξως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και τα Περιφερειακά κανάλια. Γιατί όμως θέλουν να χορηγήσουν με Οικονομικά κριτήρια και τις άδειες περιφερειακών καναλιών? Και ιδιαίτερα μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον με κατεστραμμένη ολοσχερώς την περιφερειακή διαφημιστική αγορά.

Η απάντηση είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα με πανελλαδική εμβέλεια, ήδη αγοράζουν περιφερειακά κανάλια, με σκοπό να τα συνδέσουν μεταξύ τους, ώστε να έχουν από την πίσω πόρτα ένα Πανελλαδικό κανάλι με περιφερειακό χαρακτήρα. Αυτό γίνεται διότι μεγάλα επιχειρηματικά πρότζεκτ (απορρίμματα-ενέργεια-κλπ) θα κινηθούν οικονομικά σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ σε  επίπεδο λήψης αποφάσεων, θα συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες και τα τοπικά “πολιτικά συστήματα” που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν μέσο των περιφερειακών καναλιών.

Ας μην βαυκαλιζόμαστε, χαζοί δεν υπάρχουν. Ούτε και εμείς φυσικά είμαστε χαζοί. Μπορεί… ήδη τα “διαπλεκόμενα συμφέροντα” να βρίσκονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κινώντας τα νήματα και έχοντας αυτόν ακριβώς τον στόχο και σκοπό. Να “ξεπουλήσουν” δηλαδή, αυτό το οποίο υποτίθεται θέλουν να προστατέψουν, με το νέο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσουν. Να “δώσουν” δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς στο μεγάλο κεφάλαιο και την διαπλοκή με ακόμα ισχυρότερη βάση, ενώ ο άμοιρος λαός να νομίζει ότι χτυπάνε την ΔΙΑΠΛΟΚΗ και τα μεγάλα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Ας αποδείξουν οι “εγκέφαλοι”  του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως περιγράφονται παραπάνω, πραγματοποιώντας ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για την διαμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης αδειών, τα οποία δεν πρέπει να βασίζονται στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ κάποιων, αλλά στην τήρηση της ποιότητα προγράμματος και τουι κώδικα δεοντολογίας των ΜΜΕ που θα θεσπίσει η πολιτεία ή θα αυτοδεσμευτούν τα ΜΜΕ σύμφωνα με τα Γαλλικά πρότυπα.

 

Σπίρτζης «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση Πανελλαδικών αλλά και Περιφερειακών καναλιών»

“Μιλώντας σήμερα Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής σημείωσε πως το σχέδιο νόμου αποτελείται από δυο μέρη, το πρώτο έχει να κάνει με τον μέγιστο αριθμό των αδειοδοτούμενων καναλιών και το δεύτερο με τις συχνότητες και την λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με τον κ Σπίρτζη, οι άδειες θα δοθούν στα κανάλια (πανελλαδικά και περιφερειακά) που θα καταθέσουν την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά με βάση την τιμή εκκίνησης – και αναγνώρισε ότι υπάρχει η πιθανότητα, κάποιο ή κάποια κανάλια να μείνουν εκτός διαγωνισμού, εάν προσφέρουν χαμηλότερο τίμημα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την λειτουργία των καναλιών, το κάθε κανάλι θα έχουν πλέον μόνιμη άδεια και όχι προσωρινή και δεν θα έχει έτσι «ιδιότυπο νταλαβέρι» με το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να ανανεώνονται οι προσωρινές του άδειες.

Tέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε έντονη κριτική στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), τόσο για τον τρόπο λειτουργίας της, όσο και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το διαγωνισμό για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ευρυεκπομπής στη DIGEA, στην οποία μέτοχοι είναι τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.”