Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε την Τετάρτη (1/12), στη Λευκωσία, στην 1η Τριμερή Συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Ιορδανίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Κύπριος Υπουργός Αμύνης κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας Αντιστράτηγος Γιουσέφ Αχμέτ Χουνεϊτί (Major General Yousef Ahmed Huneiti). Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και η πρόοδος της συνεργασίας που έχει επιτευχθεί στον αμυντικό τομέα.

 

Κατά τη συνάντηση βεβαιώθηκε ότι οι δεσμοί των τριών χωρών, οι οποίοι εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, ισχυροποιούνται υπό το κοινό όραμα της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Υπογραμμίστηκε ότι αποτελεί κοινό στόχο η υλοποίηση μιας Αμυντικής Στρατηγικής Συνεργασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της Τριμερούς Συνεργασίας, με συμμετοχή και άλλων χωρών στις κοινές δράσεις, με προσωπικό και με στρατιωτικά μέσα, θα συνδράμει στις κοινές επιδιώξεις της Τριμερούς αυτής συνεργασίας.

 

Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ευρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Λευκωσία, μαζί με τους εκλεκτούς, φίλους και συναδέλφους μου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για την πρώτη Τριμερή μας Συνάντηση.

 

Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Έχουμε κοινό όραμα και επιδίωξη για τη δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κοινός μας στόχος είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

 

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα. Με την Τριμερή μας συνεργασία θα επιδιώξουμε την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μέσα από κοινές ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και μέσω διακλαδικών ασκήσεων.

 

Με τους εκλεκτούς συναδέλφους, συζητήσαμε για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

 

Κατά τις συνομιλίες μας τονίσαμε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών της περιοχής, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου και σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Με την Τριμερή μας συνεργασία, αποστέλλουμε ισχυρό μήνυμα της στενής μας συνεργασίας και αλληλεγγύης, με γνώμονα την ευημερία και ειρήνη στην περιοχή μας.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητό φίλο κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για τη θερμή υποδοχή και την εγκάρδια φιλοξενία και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας Συνάντηση, εντός του 2022, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ιορδανίας».

 

Δείτε Φωτογραφίες: