γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς 

 

Η φωτογραφία αυτή, όπως και πολλές άλλες, από την ταινία Τοπ Καπί που γυρίσματα της έγιναν στην Καβάλα και την Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη. Τον Οκτώβριο του 1963 η Καβάλα γνώριζε μοναδικές στιγμές. 

 

Η Μελίνα Μερκούρη, ο Μαξιμίλιαν Σέλλ αλλά και μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων ηθοποιών βρίσκονταν εδώ. Ο Ζύλ Ντασέν φωτογράφισε την Μελίνα σε διάφορα σημεία της πόλης, πέραν των σκηνών των γυρισμάτων. Στην αγορά, στην Παναγία, στην προβλήτα του Ν.Ο.Κ. 

 

Όλες αυτές οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη. 

 

Θα ήταν πολύ όμορφο αυτή η έκθεση να διοργανωθεί και στην Καβάλα και γιατί όχι κάποιες από αυτές (όπως η συγκεκριμένη στην παραλία) να τοποθετηθούν στα σημεία όπου τραβήχτηκαν. 

 

Μια ιδέα, θα μπορούσε να ήταν στο έδαφος με γυάλινη ή πλέξιγκλας επίστρωση (κάτι που γίνεται στο εξωτερικό ) και σηματοδοτεί ένα γεγονός. 

 

Στην συγκεκριμένη ταινία μετείχαν ως κομπάρσοι και πολλοί Καβαλιώτες και όταν προβλήθηκε αυτή στην πόλη, ένα χρόνο μετά, το 1964 ουρές σχηματίστηκαν έξω από τον κινηματογράφο προβολής. 

 

Τα γυρίσματα δε της ταινίας είχαν αποτελέσει στοιχείο προβολής της πόλης στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ της εποχής (φιλμάκια ειδήσεων που προβάλλονταν στους κινηματογράφους πριν την έναρξη των ταινιών). 

 

Η αξέχαστη Μελίνα είχε επισκεφθεί την Καβάλα και μετά την μεταπολίτευση μετέχοντας στο Φεστιβάλ Φιλίππων αλλά και ως βουλευτής  στην δεκαετία του 1990 μιλώντας δε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη προσκεκλημένη από τον αείμνηστο Δήμαρχο Λευτέρη Αθανασιάδη.