Ο ΕΜΑ μπορεί να έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών, ο κλήρος όμως πέφτει στους γονείς, με τις απόψεις να διίστανται για την ώρα.

 

Εν αναμονή της απόφασης της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στη χώρα μας, η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στα πηγαδάκια των γονέων. Τι συστήνουν λοιπόν οι παιδίατροι;

 

«Η δόση που θα κάνουν τα παιδιά κάτω των 12 θα είναι το 1/3 από εκείνη των ενηλικών», είπε η παιδίατρος και αντιπρόεδρος του Ιατρικόυ Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού.

 

 

 

«Προσωπικά ως παιδίατρος δεν μπορώ να νιώθω καλά όταν εγώ είμαι εμβολιασμένη και δεν είναι η 13χρονη κόρη μου», είπε η παιδίατρος Άννα Παρδαλα.

 

Ωστόσο όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερη είναι και η διστακτικότητα.

 

«Πάρα πολλοί γονείς παρότι έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι και έχουν εμβολιάσει και τα εφηβάκια τους, είναι διστακτικοί για τον εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών τους», συμπλήρωσε.

 

Όπως εξηγούν γονείς στο LIVE NEWS, τα παιδιά νοσούν ελαφριά επομένως το εμβόλιο είναι περιττό. Άλλη άποψη πάντως έχει ο διευθυντής της παιδιατρικής του Ρίου που νοσηλεύει σήμερα με κορωνοϊό μέχρι και 24 ημερών βρέφος.

 

«Με αυτόν το επιπολασμό της νόσου πιστεύω το εμβόλιο θα ωφελήσει», είπε ο Γαβριήλ Δημητρίου, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Ρίου.

 

Όπως λέει το εμβόλιο θα τα προστατεύσει όχι μόνο από την βαριά νόσο αλλά και από την πιθανότητα να εμφανίσουν το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλεί ο κορωνοϊός μήνες αργότερα.

 

«Το 44% αυτού του μεταφλεγμονώδους συνδρόμου είναι σε παιδιά 5-11 ετών το οποίο είναι σοβαρό. Σου κάνει καρδιακή ανεπάρκεια, ευρήματα στην στεφανιαία», πρόσθεσε.

 

Την ώρα που οι παππούδες ετοιμάζονται για την δόση, αρκετοί γονείς ετοιμάζουν και τα παιδιά για την πρώτη. Η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τους άνω των 12 ετών.

 

Οι γονείς πάντως ζητούν περισσότερα δεδομένα για το εμβόλιο του κορωνοϊού την ώρα που τα εμβόλια της γρίπης γίνονται ανάρπαστα. Οι γονείς είναι λιγότερο διστακτικοί για τα άλλα εμβόλια όπως της γρίπης που φέτος η συντριπτική πλειοψηφία σπεύδει να τα εμβολιάσει.

 

Οι παιδίατροι συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα αλλά τα παχύσαρκα παιδιά.

 

πηγή: megatv.com