Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη παρέστη σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΑΙΑΣ» (ΠΓΥ Α-473) η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

 

Την τελετή παρακολούθησε η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

 

Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναύαρχου ε.τ.  κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:

 

 

Αν και ο κύριος Αρχηγός και ο κύριος Λασκαρίδης, περίπου τα είπαν όλα, επιτρέψτε μου συμπληρωματικά να πω πόσο αισθάνομαι ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ» στη δύναμή του Πολεμικού μας Ναυτικού. Είναι όντως μία μέρα χαράς, μία σπουδαία στιγμή για το Στόλο μας, όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια τελετή ένταξης ενός πλοίου στην ενεργό δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ», ακολουθώντας τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης «ΆΤΛΑΣ 1» και «ΗΡΑΚΛΗΣ», έρχεται να συμπληρώσει και να αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων Πολεμικού Ναυτικού επιχειρώντας στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτηθεί.  Σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα, τρεις κύριες και σύγχρονες Μονάδες εντάχθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό.

 

Οι δυνατότητές τους αναβαθμίζουν επιχειρησιακά το Στόλο μας και όλα αυτά σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας και των γενικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την πολύ μεγάλη προσφορά του Υποναυάρχου ε.τ. Κυρίου Παναγιώτη Λασκαρίδη.

 

Η απόκτηση των τριών αυτών πλοίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αποτέλεσμα της πολύπλευρης προσφοράς του, τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Πατρίδα γενικότερα. Η συνεισφορά και το έργο του είναι μέγιστης σπουδαιότητας και σημασίας με τη συνεχή και άοκνη υλική και ηθική υποστήριξη, που εκτός από τα πλοία περιλαμβάνει και επιμέρους τεχνικά συστήματα και ανταλλακτικά, ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης αποδεικνύει συνεχώς, τόσο την αγάπη του για το Πολεμικό Ναυτικό, όσο βέβαια και τους άρρηκτους δεσμούς του Εμπορικού με το Πολεμικό Ναυτικό.

 

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την άμεση ανταπόκριση των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στις διαδικασίες παραλαβής, τόσο του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ», όσο και των προηγούμενων, που από το περασμένο έτος έχουν ενταχθεί πλήρως επιχειρησιακά στο Στόλο αξιοποιούμενα στο έπακρο από τους Επιτελείς και τα Πληρώματα των Πλοίων, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στο β’ εξάμηνο του 2020 στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά, τους Κυβερνήτες και τα πληρώματα των πλοίων αυτών, καθώς και την άξια Ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Η θέση της Ελλάδας στο γεωγραφικό στερέωμα είναι τέτοια που την υποχρεώνει να αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ανέκαθεν αποτελούσαν τον εγγυητή της Εθνικής Κυριαρχίας για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο επιβουλέα και αντίπαλο.

 

Γι’ αυτό η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία εργαζόμαστε συνεχώς, επιδιώκοντας άμεσα την αναβάθμιση του Στόλου τόσο με την απόκτηση νέων μονάδων κρούσης ,όσο και με τον εξοπλισμό των υπαρχόντων, με σύγχρονα μέσα.

 

Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω και ένα σχόλιο, κυρίες και κύριοι: Η προσπάθεια για την επαύξηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού είναι διαρκής. Δεν αρχίζει και ασφαλώς δεν τελειώνει στη θητεία μιας Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας. Εξελίσσεται, εντείνεται. Η δική μας προσπάθεια ήταν απλώς, αυτή να γίνει πιο εντατική.

 

Στον Κυβερνήτη και στο πλήρωμα του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΑΙΑΣ» εύχομαι καλά ταξίδια. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε επάξια στις αποστολές σας και θα υπερασπιστείτε υπερήφανα τα εθνικά συμφέροντα στις θάλασσες του Αιγαίου, της Μεσογείου και όπου αλλού απαιτηθεί. Ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υποναύαρχο ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη εκ μέρους της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προσφορά του και τη γενναιοδωρία του.

 

Αποτελεί -θα έλεγα εν γνώσει μου ότι δεν του αρέσουν οι φιλοφρονήσεις πλην όμως νομίζω ότι του πρέπει από μένα τώρα στον επίλογο- παράδειγμα ενός σπουδαίου Έλληνα που δρα κι ενεργεί έχοντας κατά νου, όχι τι μπορεί να κάνει η Πατρίδα γι’ αυτόν αλλά τι μπορεί να κάνει εκείνος για την Πατρίδα. Για τούτο και μόνο, τον σέβομαι και τον τιμώ απεριόριστα».

 

Δείτε φωτογραφίες: