Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή καταψήφισε τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ως εκ τούτου και της Καβάλας, εξαπέλυσε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρωινή 93.7» και τους δημοσιογράφους, κ. Ν. Γενικόπουλο και Θ. Θεοδωρίδη, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. 

 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σημείωσε, «η πλειοψηφία, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισε το πόρισμα που κατέθεσε και αφορά τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε! Δηλαδή καταψήφισε τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνεπώς και της Καβάλας. Ξέρετε γιατί; Διότι λέει η διακομματική επιτροπή αφορούσε τη Θράκη και όχι όλη την Περιφέρεια!  Ψεύτες, λαϊκιστές, επικίνδυνοι οι του ΣΥΡΙΖΑ. Και γίνονται πιο ψεύτες, πιο λαϊκιστές και πιο επικίνδυνοι, καθώς κατέθεσαν λέει το δικό τους πόρισμα γιατί το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αφορά όλη την Περιφέρεια».

 

Στο πόρισμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, συνέχισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στην Ανατολική Μακεδονία, δηλαδή στην Καβάλα και στη Δράμα. Αντίθετα στο πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν πάνω από 40 αναφορές στους δυο νομούς. Αυτό το επισήμανε και η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία γνωρίζοντας και αγαπώντας την περιοχή, έκανε μια εξαιρετική δουλειά, και στην τοπική βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, η οποία φυσικά και έχασε τη λαλιά της, που λέει σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ο θυμόσοφος λαός μας».

 

Ο κ. Λαζαρίδης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς την Κυβέρνηση. «Δεν νομοθετεί η επιτροπή, αλλά η κάθε Κυβέρνηση που είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη να αξιοποιήσει ή όχι τις προτάσεις του πορίσματος που εγκρίθηκε χθες», είπε.

 

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «το πόρισμα αποκρυσταλλώνει ρεαλιστικές προτάσεις και προτείνει εφαρμόσιμες πολιτικές για κυβερνητική δράση, σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αντιμετωπίζει την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ως μία περιφερειακή και γεωγραφική ολότητα, με κατά τόπους ιδιαιτερότητες, δίνοντας όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερη έμφαση στον ακριτικό χαρακτήρα της περιφέρειας. Αντιμετωπίζει την έννοια της ανάπτυξης ολιστικά, αναγνωρίζοντας, ισότιμα, πληθώρα μεταβλητών και παραμέτρων. Έτσι, η ανάπτυξη δεν εκλαμβάνεται αυστηρά και αποκλειστικά με οικονομικούς όρους και δεν αποτυπώνεται μονάχα σε οικονομικές πολιτικές. Ανάπτυξη σημαίνει κοινωνική ευημερία και συνοχή, σημαίνει σύγχρονο σύστημα υποδομών, αναβαθμισμένα δίκτυα υπηρεσιών και τεχνολογίας, αλλά και ποιοτική παιδεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».

 

Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Λαζαρίδης έδωσε και «σε κάτι πολύ σοβαρό που συνέβη χθες στη Βουλή και αφορά συνολικά την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος, ενώ η Τουρκία είναι. Έλαβε την απάντηση που έπρεπε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ότι δηλαδή ο ισχυρισμός πως η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος είναι τραγικός ισχυρισμός. Η έννοια “επικρατούσα θρησκεία” και όχι ”επίσημη θρησκεία”, ταυτίζει την ορθόδοξη ανατολική εκκλησία με το λαό και όχι με το κράτος. Υπάρχει ανεξιθρησκία, υπάρχει κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα θρησκευτική ελευθερία, υπάρχει σεβασμός σε όλα τα δόγματα που διαβιούν στον ελλαδικό χώρο. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, έχει όμως ισχυρή θρησκευτική και ιστορική παράδοση όπως όλα τα κράτη».

 

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, «κανείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά η βουλευτής Καβάλας που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, δεν είπαν λέξη. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Κατρούγκαλος που άδειασε κομψά τον κ. Ζεϊμπέκ. Κανονικά ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να διαγράψει το βουλευτή του».

 

δελτίο Τύπου