Και νέα θαλάσσια περιοχή (τρίτη κατά σειρά) προστέθηκε στην εγκεκριμένη περιοχή διενέργειας σεισμικών ερευνών στον Κόλπο της Καβάλας.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, «προστίθεται νέα θαλάσσια περιοχή ελιγμών στην οποία επιτρέπονται κατ΄εξαίρεση και κατ΄ανάγκη μικροί ελιγμοί εκτός προκαθορισμένης πορείας του ερευνητικού σκάφους “Polar Marquis” σημαίας Νορβηγίας, εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά σε καμία περίπτωση εκτός Ελληνικών χωρικών υδάτων».

 

Η εξέλιξη θεωρείται αναμενόμενη καθώς το σχετικά τετραγωνισμένο «οικόπεδο» των ερευνών, έκτασης 390 τετρ. χλμ. «ακουμπάει» πάνω στο άκρο της ζώνης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Τα διεθνή χωρικά ύδατα είναι σα να σχηματίζουν μία «μύτη» μέσα στο οικόπεδο των ερευνών, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται ιδιαίτερα ακριβείς χειρισμοί του σκάφους, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι σέρνει επιπλέοντα καλώδια μήκους 5 χιλιομέτρων.

 

Προκειμένου να είναι εφικτοί οι ελιγμοί του πλοίου εντός των ελληνικών υδάτων, προστέθηκε η επιπλέον θαλάσσια περιοχή, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο επιπλέον περιοχές – επεκτάσεις στη νοτιοανατολική και τη νοτιοδυτική «γωνία» του μεγάλου οικοπέδου στο οποίο γίνονται εδώ και μέρες οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Με τις προσθήκες αυτές, δίνεται η δυνατότητα κινήσεων του ερευνητικού σκάφους στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Παγγαίου (από το ύψος του Ελαιοχωρίου έως τα Λουτρά Ελευθερών και λίγο παρακάτω) αλλά σε επιπλέον παραθαλάσσιες περιοχές της Θάσου και συγκεκριμένα από τη Σκάλα Καλλιράχης και νοτιότερα έως και απέναντι από τον κόλπο Λιμεναρίων - Ποτού.  Στην περιοχή ελιγμών λογίζεται και ένα τμήμα απέναντι από τα παράλια του Δήμου Νέστου.

 

Καταλαβαίνει κανείς ότι οι έρευνες αυτές καλύπτουν το σύνολο του Κόλπου της Καβάλας και είναι οι μεγαλύτερες έως σήμερα και οι πρώτες μετά το 1997.

Έχουν δοθεί οδηγίες στους αλιείς ώστε να γνωρίζουν την ακριβή περιοχή ερευνών και ελιγμών, για όσο διαρκέσουν οι σεισμικές έρευνες. 

 

Τα παραπάνω σημεία που προστέθηκαν και αποτελούν την περιοχή «Γ» έρχονται ως συνέχεια σε προηγούμενη προσθήκη που είχε γίνει στο αρχικό οικόπεδο των ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Ενεργειακή Αιγαίου είχε προσθέσει μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, την «Β», στις εγκεκριμένες περιοχές της, η οποία εκτείνεται από την μια άκρη της περιοχής «Α» έως και τον Στρυμονικό Κόλπο. Αυτή η ζώνη που θα έλεγε κανείς ότι είναι ανάλογη σε μέγεθος με το «οικόπεδο ερευνών», χαρακτηρίστηκε ως «διάδρομος ανάπτυξης» και όχι ως περιοχή έρευνας.  Διαβάστε σχετικά εδώ