Η Καβάλα τίμησε την Κυριακή 17/10 την ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908). 

 

Τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ιερό ναό του Αποστόλου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Παύλου Μελά στο πάρκο Ηρώων Καβάλας προς τιμή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα από φορείς της πόλης. 

 

«Επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα, δεν είναι μια επέτειος μόνο των  Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων. Ο Μακεδονικός Αγώνας, αποτελεί ένα  λαμπρό κεφάλαιο της Ιστορίας μας, εμπνευσμένο από το όραμα της επανένωσης της Ελλάδας, σε μια ενιαία και αδιαίρετη πατρίδα. 

 

Και μεταξύ εκείνων που πότισαν με το αίμα τους γη μακεδονική γη και αγωνίστηκαν για  την απελευθέρωσή της, συγκαταλέγονται πατριώτες από κάθε άκρη της Ελλάδας, ακόμα και από την Κύπρο Οφείλουμε να τους θυμόμαστε, να τους  τιμούμε, να αναλογιζόμαστε το παράδειγμα αλληλεγγύης, εθνικής ομοψυχίας και αυταπάρνησης, που προσέθεσαν στην Ελληνική Ιστορία. 

 

Όλοι όσοι αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Μακεδονίας και για το δικαίωμα των  πραγματικών απογόνων των αρχαίων Μακεδόνων, των απογόνων του Φιλίππου  και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να διατρανώνουν την ελληνική τους ταυτότητα» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης

 

«Τιμούμε τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν την περίοδο 1904-1908 για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Αυτών που αγωνίστηκαν κι έδωσαν τη ζωή τους για να αντισταθούν στην προπαγάνδα και τη βία που υπήρχε τόσο από το βουλγαρικό κομιτάτο και τους πολλούς πράκτορες που έρχονταν στην περιοχή, όσο και από τις τουρκικές δυνάμεις, διότι η Μακεδονία βρισκόταν ακόμη υπό την Οθωμανική κατοχή.

 

Έτσι μπήκαν οι βάσεις, ώστε, με τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, να απελευθερωθεί η Μακεδονία. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, και καλό είναι την Ιστορία μας να τη διαβάζουμε, με τα καλά και τα κακά της, διότι έτσι μπορούμε και κρατάμε άσβεστη την εθνική μας συνείδηση», δηλώνει ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης

 

«Τιμούμε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Παύλου Μελά το 1904, την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα. Είναι η μέρα μνήμης, αφιερωμένη σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν ηρωικά, αψηφώντας τον κίνδυνο, για τη λευτεριά της Μακεδονίας μας.

 

Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν ο ιερός αγώνας που αφορούσε όλο το Έθνος μας και οι ιστορικές εξελίξεις το απέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.

 

Ήταν μια τρανταχτή απόδειξη ότι ενωμένοι οι Έλληνες και εμπνευσμένοι από τις αξίες και τον πατριωτισμό των Μακεδονομάχων, δεν έχουμε να φοβόμαστε για τίποτα και μπορούμε να πετύχουμε πολλά», δηλώνει ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

 

Δείτε Φωτογραφίες: