Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη η επένδυση της αιθυλικής αλκοόλης στην Καβάλα.

 

Πρόκειται για επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στη βιομηχανική περιοχή Καβάλας, έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) με ετήσια δυναμικότητα περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα. 

 

Ο επενδυτής είναι Σύρος και 35 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην πρώτη φάση του έργου, συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

 

Η μονάδα της Καβάλας υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας

 

Στο θέμα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Φραγκογιάννης, ωστόσο δεν ανέφερε την Καβάλα στον λόγο του σε αντίθεση με την Αστυπάλαια όπου φρόντισε να την… αποθεώσει. 

 

Δείτε στο βίντεο όσα είπε σχετικά ο κ. Φραγκογιάννης: 

 

 

Φραγκογιάννης: "Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά και μακριά"

 

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε έναν απολογισμό και έδωσε "τη μεγάλη" όπως είπε "εικόνα αποτελεσματικότητας της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας": Παρά την πανδημία, 27 ταξίδια στο εξωτερικό, άσκηση πολυμερών σχέσεων με πληθώρα διεθνών οργανισμών και σύσφιξη διμερών οικονομικών σχέσεων με δεκάδες χώρες, με έμφαση στη γειτονιά μας, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τους στενούς παραδοσιακούς μας συμμάχους.

 

Παράλληλα ανέφερε τον "Στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, action plan με τη Γερμανία, δεκάδες τριμερείς και τετραμερείς περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή μας, υλοποίηση «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία, προώθηση των ευαίσθητων οικονομικών σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια στη κατεύθυνση της επωφελούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής τους πορείας. 'Ανοιγμα νέων προοπτικών με χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράκ, αλλά και τη μακρινή Ιαπωνία και Ινδία".