O Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε συνεργασία με τη διοικητική αρχή της ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Καβάλα, διοργάνωσαν την προβολή ταινιών για παιδιά και εφήβους στον ανοιχτό χώρο της δομής με την ευγενική συνεισφορά του προγράμματος κινηματογραφικής παιδείας «Όλοι στο κάδρο» του Νεανικού Πλάνου και τη συνεργασία της Solidarity Now.

 

Το πρωτότυπο και αυτοσχέδιο θερινό σινεμά που άνοιξε τις πύλες του από τις 15 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, φιλοξένησε μικρούς και μεγάλους φίλους από τη Δομή, μικρούς και μεγάλους φίλους από την πόλη της Καβάλας.

 

Ήταν μία πρωτοβουλία που στόχο είχε τη δημιουργική συνύπαρξη προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού με όχημα την τέχνη του κινηματογράφου. Την εκδήλωση «άνοιξε» ερασιτέχνης μουσικός από το Αφγανιστάν, που διαμένει στη Δομή και προσφέρει μαθήματα κιθάρας σε παιδιά και ενήλικες.

 

Οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν κατάλληλες για παιδιά, εφήβους και όχι μόνο, καθώς επελέγησαν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και των ενηλίκων.

 

Η ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Καβάλα φιλοξενεί περίπου 700 αιτούντες άσυλο, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ περίπου 350 διαμένοντες είναι παιδιά.

 

Με στόχο την υγειονομική ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, οι προβολές έγιναν σε επιλεγμένο, μεγάλο και ανοιχτό χώρο. Οι εργαζόμενοι του ΔΟΜ, ακολούθησαν με συνέπεια όλα τα πρωτόκολλα κατά της διασποράς της COVID 19, ενώ πριν την έναρξη κάθε ταινίας δόθηκαν οδηγίες για την προστασία των θεατών.

 

Προβλήθηκαν οι ταινίες: «Miniscule: Valley of the lost ants», μία ταινία κινουμένων σχεδίων χωρίς λόγια για όλες τις ηλικίες, «O Ψύλλος», μια διεθνώς βραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σπύρου – Η ταινία είναι στην ελληνική γλώσσα και έχει αραβικούς υπότιτλους, από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου - και «Το αγόρι και ο κόσμος» μια πολυβραβευμένη ταινία animation του Ale Abreu, με περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία και Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Animation. Κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια όλες τις ηλικίες, από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στηρίζει το έργο των ελληνικών αρχών στη διαχείριση των Δομών Φιλοξενίας με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (δελτίο Τύπου)

 

Δείτε Φωτογραφίες: