Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, προχώρησε σε κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, αιτούμενος την επαναφορά του ευεργετικού μέτρου της Επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του «Αγροτικού Πετρελαίου».

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για αγροτική χρήση είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν ως μέτρο που εξασφάλιζε φθηνή ενέργεια και κατά συνέπεια ρευστότητα στους παραγωγούς μας. Δυστυχώς, η πανδημία , εκτός από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας μας, επέφερε τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση, γεγονός που πολύ πιθανό να προκαλέσει εκτόξευση τιμών πρώτων υλών, δυσχεραίνοντας έτι περισσότερο τη θέση των αγροτών. Επομένως, η επιστροφή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα πρέπει να εξεταστεί και να ενταχθεί ως μέτρο αντιστάθμισης των ανατιμήσεων των πρώτων υλών.

 

Με δεδομένο ότι ο αγροτικός κόσμος έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα την τελευταία δεκαετία, τα οποία οξύνθηκαν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο Βουλευτής κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν σε άμεση επαναφορά του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεις (ΕΦΚ) του «αγροτικού πετρελαίου».

 

(δελτίο Τύπου)