Η Καβάλα φαίνεται να κατέχει μια πρωτιά σε αθλήματα του πνεύματος. Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι στην κατηγορία παμπαίδων Κ10 (έως 10 ετών), αναδείχτηκε ο Διονύσης Μερκουρόπουλος. Έπειτα από μια εξαιρετική εμφάνιση συγκέντρωσε 8,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, με 8 νίκες  και μια ισοπαλία. Η επιτυχία αυτή σημειώθηκε στα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων -Κορασίδων που πραγματοποιήθηκαν από 30 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα.

 

Όπως αναφέρει ο 10χρονος στην ενασχόληση του με το σκάκι αφιερώνει πέντε με έξι ώρες κάθε ημέρα. Όπως εξομολογείται οι γονείς του τον έστειλαν σε μια σκακιστική ομάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον άτακτο χαρακτήρα του. Και πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά είναι μια μοναχική απασχόληση.

 

Η εξαιρετική του μνήμη είναι το μεγάλο προσόν του. Όπως εξηγεί ο  Βασίλης Θεοδωρίδης, πρόεδρος του σκακιστικού ομίλου Καβάλας, ο Διονύσης θυμάται όλες τις παρτίδες που έχει παίξει έως τώρα και φυσικά θυμάται όλες τις κινήσεις των αντιπάλων του. Έτσι, μπορεί να σχεδιάζει τις επόμενε κινήσεις και να βλέπει την εξέλιξη του παιχνιδιού.

 

Με τρείς προπονητές να τον προετοιμάζουν για τους αγώνες και τις επιτυχίες του ο Διονύσης, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, λόγω του εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία, αλλά ξεπέρασε τις δυσκολίες μέσω της τηλεδιάσκεψης. Ο 10χρονος αποτελεί πρότυπο για τους συμμαθητές του, οι οποίοι του έχουν προσάψει το παρατσούκλικυπελλάκιας”, λόγω των πολλών βραβείων που πήρε.

 

Άγνωστο για ποιο λόγο, η Καβάλα διαθέτει ένα φυτώριο σκακιστών και η ευγενής άμιλλα, ωθεί μικρά παιδιά στις σκακιέρες και τις επιτυχίες.

 

πηγή: ΕΡΤ 

 

Δείτε το ρεπορτάζ: