Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να εκφράσει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εκκίνηση του έργου συντήρησης και ανάδειξης της Αρχαίας Εγνατίας οδού στην περιοχή της Καβάλας. Τόσο οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου όσο και ο ίδιος επιδόθηκαν σε έναν αγώνα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτό το σημαντικό έργο. 

 

Το εργοτάξιο έχει στηθεί ήδη στο χωριό Σταυρός και η χρηματοδότηση του έργου που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου έχει ύψος 350.000 ευρώ, στο πλαίσιο της ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Στη θύμηση μου έρχεται και η προσπάθεια μου εδώ και χρόνια και ως αιρετός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την προβολή και ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής του Αποστόλου των Εθνών Παύλου από την αρχαία Νεάπολη στην πόλη των Φιλίππων, του βήματος του Αποστόλου Παύλου, του Μνημείου στην Καβάλα αλλά και του Βαπτιστηρίου στην Λυδία σε συνεργασία πάντα με τον Μακαριστό Κυρός Προκοπίου

 

Για την πόλη της Καβάλας είναι τύχη -και ταυτόχρονα το προνόμιο- να διατηρεί στις παρυφές της αυτό το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

 

Της σημαντικής αυτής οδού που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση και που μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της νότιας Βαλκανικής. Είναι αυτός ο δρόμος που διέσχισε ο Απόστολος Παύλος μαζί με τους μαθητές του Σίλα, Τιμόθεο και Λουκά για να φτάσουν από το λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων και να διδάξουν το Ευαγγέλιο ιδρύοντας έτσι την πρώτη ευρωπαϊκή και ελληνική εκκλησία. Είναι ο δρόμος τον οποίο διέσχισαν χιλιάδες Ρωμαίοι στρατιώτες για να πολεμήσουν στην ξακουστή μάχη των Φιλίππων που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της τότε ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Φροντίζουμε και αναδεικνύουμε τη βαρυσήμαντη ιστορία του τόπου μας.»

 

(φώτο αρχείου – δελτίο Τύπου)