Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στη Νυμφαία το μεσημέρι του Δεκαπεντάγουστου. Επί ποδός είναι όλος ο μηχανισμός με μεγάλη πυροσβεστική δύναμη να έχει σπεύσει άμεσα στο σημείο, προσπαθώντας να περιορίσει τις φλόγες προτού πάρουν μεγάλες διαστάσεις. 

 

Το σημείο βρίσκεται μεταξύ Καρυδιάς και Πανδρόσου, σε δασική και ημιδασική έκταση. 

 

Στην περιοχή ενισχύεται η Πυροσβεστική δύναμη συνεχώς, ενώ στην επιχείρηση συνδράμει κι ο Στρατός. Επίσης συνδράμουν Αντιπεριφέρεια, Δήμος κΙ εθελοντές. Ξεκίνησαν και ρίψεις με εναέρια μέσα. Η κυκλοφορία στο δρόμο έχει διακοπεί.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά είχε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης

 

Εξετάζεται προληπτική εκκένωση δύο οικισμών. Η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη: 

 

"Σύμφωνα με την Πυροσβεστικη υπηρεσία Κομοτηνής μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση ανάμεσα στους οικισμούς Πάνδροσος Καρυδιά. 

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον υπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ζήτησα την έγκριση και άμεση παρέμβαση με εναέρια κατασβεστικά μέσα η οποία είναι καθοδόν. (2 πετζετέλ από Καβάλα- χρυσούπόλη, ένα canadair Θεσσαλονίκη και ένα ελικόπτερο από Αλεξανδρούπολη) Εξετάζεται προληπτικά η εκκένωση των οικισμών. Θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι μετακινήσεις αυτές τις ώρες".

 

Ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς και τα μέσα που επιχειρούν σε αυτή έκανε με tweet του το Πυροσβεστικό Σώμα: "Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Νυμφαίας Κομοτηνής επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ".

 

Κάτοικοι που έχουν σπίτια μεταξύ Πανδρόσου και Καρυδιάς έχουν ειδοποιηθεί για να τα εκκενώσουν προληπτικά. Εκκενώνονται επίσης μαντριά με ζώα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Λίγη ώρα αργότερα, χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά όλων των εμπλεκομένων φαίνεται πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί κι αρχίζει να περιορίζεται. Ωστόσο, κομβικής σημασίας είναι οι επόμενες ώρες για την επιχείρηση.

 

Πηγή – φωτογραφίες: xronos.gr