Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναβολή της συζήτησης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, για την ανακήρυξη των Λουτρών Ελευθερών σε ιστορικό τόπο, η Πρωτοβουλία Πολιτών επισημαίνει τα εξής:

  1. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι σύμφωνα με το αρ. 5 της σύμβασης εκμίσθωσης που υπέγραψε πριν από τρία χρόνια η ιδιωτική εταιρία ΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε., όφειλε, ήδη από την πρώτη μέρα της σύμβασης, να «διενεργήσει επενδύσεις επισκευής / ανακαίνισης / εκσυγχρονισμού / επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων», σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Σύμφωνα δε με το αρ. 7.1 «η μισθώτρια είναι υποχρεωμένη να διατηρεί το μίσθιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της μισθώσεως στο πρέπον τουριστικό επίπεδο και να εκμεταλλεύεται αυτό κατά τρόπον που να εξυπηρετεί πλήρως τους λουόμενους και τις τουριστικές επιδιώξεις του ΕΟΤ…»  

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι προφάσεις εν αμαρτίαις να επικαλείται ο φερόμενος «επενδυτής» και οι υποστηρικτές του ότι για την δική του απραξία την ευθύνη έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ή… τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι η  απραξία του κ. Νταβέλη – που ζημίωσε πολλαπλά τον τόπο και το δημόσιο συμφέρον - οφείλεται στο ότι δεν είχε κανέναν σκοπό να επισκευάσει, ή να ανακαινίσει τα υπάρχοντα κτίρια, τα οποία συνεχίζει να περιγελά και να απαξιώνει σε κάθε έκφραση του λόγου του, αλλά αντίθετα να τα ισοπεδώσει για να υλοποιήσει το επενδυτικό του «όραμα».   

Παρεμπιπτόντως, μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να μάθουμε με ευθύνη τίνος αποσύρθηκε τόσες φορές από την ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, τα δύο τελευταία χρόνια, το ζήτημα της προστασίας των κτιρίων των Λουτρών Ελευθερών;

  1. Όσον αφορά τον ρόλο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας: Είναι λυπηρό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αντί να φροντίζει για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου, να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εταιρίας και να δημιουργεί εντυπώσεις ότι πέραν της συγκεκριμένης επένδυσης και του συγκεκριμένου επενδυτή, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο!

 

Μακάρι τον ίδιο ζήλο με τον οποίο υπερασπίζεται την «επένδυση» του κ. Νταβέλη, να έδειχνε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου εκκρεμεί, εδώ και έναν μήνα περίπου, ερώτηση σχετική με το ζήτημα των Λουτρών Ελευθερών και τη συγκεκριμένη σύμβαση, την οποία συστηματικά αρνείται να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση. 

Θεωρούμε ότι θα πρέπει ο κ. Μαρκόπουλος έστω και την ύστατη στιγμή να συνταχθεί με το δημόσιο συμφέρον και να επιδιώξει να απεμπλακεί από την υπάρχουσα σύμβαση, διεκδικώντας για λογαριασμό του δημοσίου αποζημίωση για την κακή χρήση του μισθίου, που κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, οδηγήθηκε με ευθύνη του «επενδυτή» σε πλήρη απαξίωση και υπέστη σημαντικές φθορές.

  1. Σ’ αυτή την λογική «Νταβέλης, ή χάος» μας καλεί όλους ο κ. Μαρκόπουλος να πάρουμε θέση. Η Πρωτοβουλία Πολιτών έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και με σαφή επιχειρήματα ενάντια στη συγκεκριμένη «επένδυση», η οποία κινείται στη λογική της μονοπωλιακής παραχώρησης του δημόσιου πλούτου (πέντε πηγές με συνολική παροχή ιαματικού νερού 230-250 κμ/ώρα, 31 κτίρια και όλη η δασική έκταση πέριξ αυτών) σε έναν ιδιώτη – επενδυτή. Εξάλλου, σε ημερίδα που διοργανώσαμε στην Ν. Πέραμο, πριν λίγο καιρό, καταθέσαμε μια σειρά από αναπτυξιακές προτάσεις, που περιλαμβάνουν διάφορα σχήματα δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, από δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι μικρές πολυμετοχικές εταιρίες, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: Να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ιαματικών πηγών και να ενισχύεται η τοπική οικονομία, μέσα από τη λογική της συμμετοχής και της συνδιαχείρισης. Σύντομα θα επανέλθουμε και θα εμβαθύνουμε περισσότερο σε αυτές τις προτάσεις μας, αποδεικνύοντας ότι η λογική του ενός «μεγαλοεπενδυτή» στον οποίο θα προσφέρουμε γη και ύδωρ, ως ιθαγενείς, δεν είναι απλά μια ιδεοληψία, αλλά είναι και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και την τοπική κοινωνία και οικονομία.

 

  1. Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας των Λουτρών Ελευθερών και ενόψει της συζήτησης που θα γίνει σύντομα – ελπίζουμε – στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η Πρωτοβουλία Πολιτών συντάσσεται απόλυτα με την πρόταση του ΤΕΕ ΑΜ:

(α) Για τον χαρακτηρισμό  του οικισμού των Λουτρών Ελευθερών ως ιστορικού τόπου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Ν.3028/2002, και

(β) Για την ανάδειξη εντός του οικισμού τεσσάρων κτιρίων λόγω αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας ως μνημείων σύμφωνα με το άρθρο 6 του ιδίου νόμου, ως εξής :

  1. Το κτίριο «Ωραία Ελλάς» που χρονικά τοποθετείται στην πρώτη δεκαετία του αιώνα και έχει καθοριστεί ως ΄΄σήμα κατατεθέν΄΄ στα Λουτρά Ελευθερών. 
  2. Το ξενοδοχείο «Αμφίπολη» που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1908-1910, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου.
  3. Το «Εστιατόριο» με τα τοξωτά ανοίγματα που  χρονολογικά μπορεί να τοποθετηθεί στις αρχές της  δεκαετίας του 1920.
  4. Το ξενοδοχείο «Παγγαίο»  που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1920, και έχει  τα στοιχεία του μοντέρνου κινήματος (πρώιμο BAUHΑUS).