«Όχι» κατά πλειοψηφία είπε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας στην έκδοση ψηφίσματος στήριξης στους 133 εργαζόμενους στην Βιομηχανία Φωσφορικών που κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Το θέμα επιχειρήθηκε να συζητηθεί μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Ποτόλια ο οποίος ζήτησε από το Σώμα να πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων. 

 

Νωρίτερα ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ Νίκος Βογιατζίδης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις κινητοποιήσεις που έκαναν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε πως πρόκειται εκδικητικές απολύσεις καθώς η εταιρεία δεν έχει δώσει κανένα οικονομικό στοιχείο που να βασίζει την απόφασή της όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. 

 

«Δεν μας παρουσίασαν κανένα οικονομικό στοιχείο οι απολύσεις είναι ξεκάθαρα εκδικητικές ο εργοδότης δεν έχει δεχθεί καμία απόφαση δικαστηρίου. 

 

Η εργοδοσία διέκοψε κάθε διαβούλευση μαζί μας όταν ζητήσαμε να μας δοθούν ισολογισμοί των τελευταίων 5 ετών όπως προβλέπει η νομοθεσία.

 

Συμφωνώ και προσυπογράφω όσα λέει ο κ. Ποτόλιας θα είναι μαύρη κηλίδα για το εργατικό κίνημα της Καβάλας οι ομαδικές απολύσεις να ξεκινήσουν από την πόλη μας», είπε ο κ. Βογιατζίδης. 

 

Ο δήμαρχος Καβάλας ενημέρωσε το Σώμα πως έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ζητά να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να περιμένει πριν εκδώσει κάποιο ψήφισμα για τις ενέργειες του υπουργού. 

 

Εκπροσωπώντας την παράταξη της Δήμητρας Τσανάκα, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης δήλωσε αρνητικός στο ψήφισμα Ποτόλια, επισημαίνοντας ότι η πολιτική «χροιά» του κειμένου ξεπερνά τις αρμοδιότητες ενός Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Αρνητικός στην έκδοση ψηφίσματος δήλωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος λέγοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινωνία της Καβάλας και τόνισε πως στο εξής το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας θα πρέπει να προβαίνει σε αντίστοιχες ενέργειες μόνο για ζητήματα «που μας ενώνουν».

 

Υπέρ του ψηφίσματος δήλωσαν οι Άρης Βέρρος και Βαγγέλης Παππάς.

 

Αντίθετη στο ψήφισμα δήλωσε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Τσανάκα Μαρία Φρατζεσκάκη, λέγοντας πως ποτέ δεν λαμβάνονται υπόψιν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που είναι μέσα στο εργοστάσιο και παλεύουν για να το κρατήσουν όρθιο.