Αν μια περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ευνοήθηκε περισσότερο από τον Θεό και τη φύση, είναι αναμφίβολα η περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης.

 

Προικισμένη με πολλούς και εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς βιοτόπους, φιλοξενεί παρθένα φάση, ποικίλους οικοτόπους, πλούσια πανίδα, καταρράκτες, πολύχρονη ιστορία, σημαντικό πολιτισμό και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό που αγαπά και προστατεύει τον τόπο του.

 

Με συνολικά 181 είδη πεταλούδων, 20 είδη ψαριών, 206 διαφορετικά είδη πουλιών, 26 είδη ερπετών, 61 είδη θηλαστικών και 13 είδη αμφίβιων, η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο άγριας ζωής κι έναν εντυπωσιακό βοτανικό κήπο, όπου η φύση προσφέρει απλόχερα τα ιάματά της προς χάρη του ανθρώπου.

 

Η οροσειρά της Ροδόπηςδεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μετά της Πίνδου) εκτείνεται από τις βορειοανατολικές πλαγιές του Φαλακρού όρους στη Δράμα και βόρεια του ποταμού Νέστου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την περιοχή της Ξάνθης.

 

Καταλαμβάνει συνολική έκταση 1,7 εκατομμύρια στρέμματα, καθιστώντας την έτσι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία εθνικά πάρκα της χώρας. Αρμόδιος για τη διαχείριση του πάρκου είναι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ.) με έδρα το κατάφυτο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου Δράμας.

 

Το κέντρο πληροφόρησης μέσα στη φυσική «καρδιά» της Δράμας

 

Αυτή τη μοναδική ομορφιά θέλησε να αναδείξει και να προβάλει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ο Φ.Δ.Ο.Ρ. δημιουργώντας το πρώτο «Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης», μέσα στο πάρκο των νερών της Αγίας Βαρβάρας, που αποτελεί και την πύλη εισόδου στο εθνικό πάρκο.

 

Με την πολύτιμη συνδρομή του δήμου Δράμας, που παραχώρησε τον χώρο και χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το νέο υπερσύγχρονο κέντρο πληροφόρησης του εθνικού πάρκου οροσειράς Ροδόπης είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.

 

Όσο λιτό είναι το κτίσμα και ο περιβάλλον χώρος εξωτερικά, τόσο πλούσιο σε φωτογραφίες και εκθέματα είναι το εσωτερικό του. Μια επίσκεψη στο Κέντρο και μια περιήγηση στους εσωτερικούς, καλοφροντισμένους χώρους του, αποτελεί μοναδική εμπειρία.

 

Το Κέντρο, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, αναπτύσσει τη θεματική του εκμεταλλευόμενη την εξαιρετική αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου σε ενότητες προσεγγίζοντας έτσι το πολυσήμαντο περιβάλλον της οροσειράς της Ροδόπης.

 

Κατανοητά κείμενα για κάθε ηλικία, εντυπωσιακές φωτογραφίες και εικόνες, εκθέματα, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μια όμορφη γωνιά για τα παιδιά οργανώνουν έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο που οδηγούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί σε κάθε πλαγιά και βουνοκορφή της οροσειράς.

 

Μέλημα του κέντρου η ευαισθητοποίηση των παιδιών

 

Τα επίσημα εγκαίνια, που όχι τυχαία συνέπεσαν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Φ.Δ.Ο.Ρ. Σταύρο Κεχαγιόγλου, που δεν έκρυβε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Κέντρου, το οποίο σημειωτέον ήταν έτοιμο από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά λόγω της πανδημίας και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων δεν μπόρεσε να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

 

«Με τη λειτουργία του κέντρου», επισημαίνει ο κ. Κεχαγιόγλου, «ο φορέας αποκτά πλέον ένα σημείο αναφοράς. Έρχεται πιο κοντά στον κόσμο και προσπαθεί μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερο για την αναγκαιότητα προστασίας του ορεινού αυτού εθνικού πάρκου. Πρωταρχικό μας μέλημα και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών.

 

Αυτά θέλουμε να αφυπνίσουμε, σε αυτά θέλουμε να αναπτύξουμε πρωτίστως περιβαλλοντική συνείδηση και αυτά θέλουμε να καταστήσουμε ενεργούς πολίτες, ευαισθητοποιημένους σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, υλοποιήσαμε περιβαλλοντικά προγράμματα, δημιουργήσαμε και αυτή την όμορφη γωνιά μέσα στο κέντρο ώστε τα παιδιά μαζί με τον αγαπημένο τους αρκούδο να περιηγούνται ευχάριστα στο πάρκο και να μαθαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα».

 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κεχαγιόγλου, «η δημιουργία του κέντρου πληροφόρησης -εκτός των άλλων- αποσκοπεί στην προβολή και ανάδειξη του εθνικού πάρκου, στην προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση του αειφόρου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή πάντα με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη της πολιτείας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Β. Λωλίδης