Ελλείψεις σε προσωπικό και υποχρηματοδότηση δυο μεγάλα προβλήματα που μπορεί να αποβούν καταστροφικά για το δασικό πλούτο της Θάσου ανέδειξε η επίσκεψη κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ σε Δασαρχείο και Πυροσβεστική, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 

 

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 150.000 ευρώ που αιτήθηκε η δασική υπηρεσία για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα για την διάνοιξη και τον καθαρισμό δασικών δρόμων εγκρίθηκαν μόλις 22.000 ευρώ, αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ. 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής: 

 

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου και την Παρασκευή 4 Ιουνίου κλιμάκιο της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Λουβουλούδη γραμματέα της ΤΕ και μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το δασαρχείο Θάσου και συνομίλησε με τον δασάρχη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου και συνομίλησε με τον διοικητή της ΠΥ. 

 

Από τις συνομιλίες αναδείχτηκε η μεγάλη υποχροματοδότηση που υπάρχει και στις δύο υπηρεσίες για την πυροπροστασία και συνολικά για την προστασία του περιβάλλοντος. 

 

Είναι ενδεικτικό ότι στην δασική υπηρεσία εγκρίθηκαν κονδύλια μόλις στο 15% από τις απαιτούμενες πιστώσεις, από τα 150.000 ευρώ που αιτήθηκε η υπηρεσία για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα για την διάνοιξη και τον καθαρισμό δασικών δρόμων εγκρίθηκαν μόλις 22000 ευρώ. 

 

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση και με τα έργα που ακόμα αναμένονται να υλοποιηθούν μετά τις καταστροφικές φωτιές των προηγούμενων χρόνων. Εξίσου σημαντική είναι και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στην δασική υπηρεσία, όπου σήμερα υπάρχουν μόλις 7 εργαζόμενοι, ενώ για την στοιχειώδη λειτουργία απαιτούνται 20.

 

Στην δε πυροσβεστική υπηρεσία οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται κάθε χρόνο με εποχικούς εργαζόμενους, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, όπως και το γεγονός ότι εξακολουθεί το επάγγελμα του πυροσβέστη να μην είναι ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, που διαχρονικά ακολούθησαν όλες μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

 

Αναδεικνύει επίσης τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Όπως έγινε πρόσφατα με τις αδειοδοτήσεις νέων λατομικών ερευνών.  

 

Σήμερα χρειάζεται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, με τις οργανώσεις τους και τους συλλόγους τους να διεκδικήσουν:

  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης. Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων. 
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.  Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των  κενών. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, να χρηματοδοτηθούν τα αντυπλυμμηρικά έργα που προγραμμάτισε η δασική υπηρεσία.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.  Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές.