Απάντηση στην επιστολή του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο μητροπολίτης μεταφέροντας τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας για την μη ένταξη έργων ανάδειξης των Φιλίππων στο πλαίσιο των δράσεων «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Στην πολιτιστική Εγνατία Οδό» με επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού (δες ΕΔΩ), εξέφρασε προβληματισμούς. 

 

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, επισημαίνει ότι «ήδη χρηματοδοτούνται έργα στους Φιλίππους από το τρέχον ΕΣΠΑ και μάλιστα θα υπάρχει και συνέχεια στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2028 που ξεκινάει σε ένα χρόνο. 

 

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης ήταν να υπάρχουν έτοιμες προς δημοπράτηση μελέτες, οπότε έργα που δεν είχαν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια για υλοποίηση, εντάχθηκαν σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. 

 

Ουσιαστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάξαμε κενά που υπήρχαν για να καλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι δυο διαδρομές» λέει η κ. Μενδώνη.

 

Επίσης αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή φόβος για απαξίωσης των Φιλίππων και της ιστορίας τους, καθώς υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τόποι, όπως η Αθήνα και η Κόρινθος από τις οποίες πέρασε ο Απόστολος Παύλος που δεν εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάπτυξης.  

 

Ο λόγος είναι ότι εκεί ήδη τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη χρηματοδότησης. 

 

«Το βασικό είναι να κατανοήσουν όλοι, ότι για να ενταχθεί ένα έργο για χρηματοδότηση πρέπει να υπάρχουν έτοιμες προς δημοπράτηση μελέτες. Αυτή την στιγμή η μοναδική εκκρεμότητα που έχουμε με τους Φιλίππους, είναι η χρηματοδότηση των έργων της πυρασφάλειας.