Η πόλη της Καβάλας μπαίνει στο «κάδρο» της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. 

 

Ήδη οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν από την Δευτέρα 24 Μαΐου σχέδια ασφάλειας για την επίσκεψή του στην περιοχή, η οποία αρχικώς είχε χαρακτηριστεί "πιθανή" και πλέον αναφέρεται ως "επιβεβαιωμένη". 

 

Ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να προσγειωθεί το Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, όπου έχει προγραμματιστεί να τον υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης

 

Από εκεί, θα αρχίσει η «ιδιωτική επίσκεψη» Τσαβούσογλου, όπως χαρακτηρίστηκε, στα μειονοτικά χωριά των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. 

 

Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνισαν ότι δεν προβλέπεται η τουρκική αποστολή να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περιοδεία στη Θράκη.

 

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι πιθανή η διανυκτέρευση της τουρκικής αποστολής στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ, πριν τη μετάβαση στην Αθήνα. 

 

Το "επίσημο σκέλος" της επίσκεψης Τσαβούσογλου αρχίζει το βράδυ της Κυριακής όταν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα, ως προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια. 

 

Την Κυριακή θα παρατεθεί δείπνο στον Τούρκο αξιωματούχο ενώ για τη Δευτέρα 31 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί οι επίσημες συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών. 

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις». 

 

Σημειώνεται ότι τελικά δεν επαληθεύονται οι αρχικές πληροφορίες που ήθελαν πιθανή την έναρξη της περιοδείας Τσαβούσογλου από τα Χανιά, προκειμένου να συμπέσει με την περιοδεία Μητσοτάκη και να υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ως «ανταπόδοση» της συνάντησης Ερντογάν-Δένδια, το περιεχόμενο της οποίας είχε κρατηθεί μυστικό.

 

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα θεωρείται «προετοιμασία» για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

 

Στην ίδια Σύνοδο, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

 

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο Τσαβούσογλου από τα κύρια θέματα που θα θέσει είναι αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να εμφανιστεί για μία ακόμη φορά ως «προστάτιδα" των δικαιωμάτων της, εμμένοντας προκλητικά στον χαρακτηρισμό της ως "τουρκικής"».