Κάλεσμα στην Πρωτομαγιάτικη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 10:00 στην πλατεία Καπνεργάτη απευθύνουν Εργατικά Σωματεία της Καβάλας. 

 

Η ανακοίνωση: 

 

"Μια είναι η αιτία της επίθεσης στην υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας, μία θα να είναι και η απάντηση που θα δώσουμε οι εργαζόμενοι της Καβάλας ενόψει της Πρωτομαγιάς. Τα μεγάλα αφεντικά είναι αχόρταγα! Δεν τους έφτασαν  τα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, δεν τους έφτασαν οι νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν ή γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, τώρα η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, που κατακτήθηκε το 1920.

 

Για να διασφαλίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη των λίγων μας μετατρέπουν σε σύγχρονους σκλάβους.

 

Στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων όλες οι Κυβερνήσεις με τους νόμους τους άφησαν τον «επιχειρηματία της χρονιάς» να τσαλαπατήσει πάνω στις ζωές των εργαζομένων για να αυξήσει τα κέρδη του.

 

Καταχρεώνει το δημόσιο, καθυστερεί τις πληρωμές των 135 συναδέλφων που τους στερεί το δικαίωμα στη δουλειά κρατώντας τους έξω από το εργοστάσιο, παρά τη δικαστική τους δικαίωση, ξεζουμίσει τους εργάτες που σήμερα απασχολεί αποκλειστικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τους αλλάζει από εταιρεία - φάντασμα σε εταιρεία – φάντασμα για να μην κατοχυρώσουν ποτέ τα δικαιώματά τους.

 

Στα πετρέλαια την ώρα που η Ενεργειακή παίρνει ζεστό χρήμα (100 εκατομμύρια ευρώ) με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ, πετάει στην ανεργία συναδέλφους για να τους αντικαταστήσει με εργολαβικούς που της κοστίζουν λιγότερο, χωρίς σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

 

Και στις δύο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες υπάρχουν και οξύνονται προβλήματα σχετικά με την ασφαλή λειτουργία τους, τώρα και στο μέλλον. Αυτά συμβαίνουν όταν πετάς στην ανεργία το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, όταν όλα τα μετράς ως κόστος.  Ο λαός της Καβάλας ενώνει τη φωνή του με τους αγωνιζόμενους βιομηχανικούς εργάτες και προειδοποιεί κυβέρνηση, τοπικούς άρχοντες και αφεντικά: η Καβάλα δεν θα γίνει Λίβανος!

 

Στα Σούπερ Μάρκετ και το εμπόριο με δουλειά τις Κυριακές και ωράρια λάστιχο για να θησαυρίσουν οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου, που στην περίοδο της πανδημίας είδαν τους τζίρους και τα κέρδη τους να ανεβαίνουν αλλά θεώρησαν περιττό το έξοδο να κάνουν στους εργαζόμενους επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.

 

Στον επισιτισμό - τουρισμό που τα χρόνια της κρίσης οι μεγαλοξενοδόχοι και οι υπόλοιποι επενδυτές έσκασαν από τα κέρδη την ώρα που οι εργαζόμενοι έβλεπαν τους μισθούς να πέφτουν και την εντατικοποίηση να τσακίζει κόκαλα. Μέσα στην πανδημία κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι άφησαν στη μοίρα τους τους εργαζόμενους, εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν χωρίς κανένα εισόδημα.

 

Τώρα που ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τον τουρισμού με τα υγειονομικά πρωτόκολλα – λάστιχο, όπως το απαιτούν οι μεγαλοεργοδότες, θα τους ξανακαλέσουν σε «εθνική συστράτευση», να μην «ζητάνε πολλά», να «κάνουν υπομονή» κλπ.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση και η ΕΕ μοιράζουν τεράστια ποσά (δισεκατομύρια ευρώ) σε λίγους και εκλεκτούς, για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Καβάλας «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», όπως λένε. Αντί να προσλάβουν γιατρούς – νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και να φτιάξουν κλίνες ΜΕΘ έκλεισαν και συγχωνεύσαν κλινικές και ανέβαλαν τακτικά χειρουργεία. Το Νοσοκομείο μας έγινε μιας νόσου και εμβολιαστικό κέντρο, όπως και τα Κέντρα Υγείας, ενώ τα περιφερειακά ιατρεία μένουν κλειστά για μήνες, αφήνοντας στο έλεος το λαό στην ύπαιθρο.

 

Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία των εργαζομένων στο νοσοκομείο και των νοσοκομειακών γιατρών, οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Καβάλας στο προσωπικό, ξεπερνούν το 45% των οργανικών θέσεων. Οι όποιες προσλήψεις έγιναν ίσα - ίσα για να καλύψουν τα επιπλέον κενά αφορούσαν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

 

Συνολικά  56 μόνιμοι και 9 επικουρικοί εργαζόμενοι αποχώρησαν, 8 μόνιμοι και 52 επικουρικοί προσλήφθηκαν την περίοδο 2019-2021. Δηλαδή τα κενά έμειναν τα ίδια και οι ευέλικτα εργαζόμενοι αυξήθηκαν συγκριτικά με τους μόνιμους που μειώθηκαν.

 

Αποδεικνύεται ότι η αυταπάρνηση και οι θυσίες των εργαζομένων στην υγεία δεν είναι δυνατόν από μόνες τους να καλύψουν την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας. Η φούσκα για την «αρμονική συνύπαρξη» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έσκασε με μεγάλο κρότο! 

 

Με τη ζυγαριά κόστους οφέλους η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει τα σχολεία. Οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών για να μειωθούν τα παιδιά ανά τμήμα δε φέρνει κέρδη στις εταιρείες.

 

Τα μέτρα προστασίας στα σχολεία (προσλήψεις καθαριστριών – περισσότερες αίθουσες – μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν, επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ με την ευθύνη του κράτους και όχι η γελοιότητα της «αυτοδιάγνωσης»)  είναι πολυτέλεια αφού τα πακέτα στήριξης κατευθύνονται μόνο για να στηρίξουν τα κέρδη των αεροπορικών εταιριών και άλλων ομίλων ενόψει του καλοκαιριού. Κανονικότητα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είναι η ανεργία για το καλοκαίρι.

 

Ενωμένοι οι εργαζόμενοι της Καβάλας στον ιδιωτικό  και δημόσιο τομέα θα δώσουμε δυναμική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης την Πέμπτη 6 Μάη στις 10πμ στη πλατεία Καπνεργάτη. Δεν θα επιτρέψουμε στη κυβέρνηση να καθιερώσει το 10ωρο με ατομική σύμβαση εργασίας, να βάλει νέα εμπόδια στην απεργία, να ενισχύει την παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.

 

Το νομοσχέδιο έκτρωμα προβλέπει:

 

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους για μια ορισμένη χρονική περίοδο μέχρι 10 ώρες τη μέρα και αντί να πληρώσουν υπερωρίες θα ανταλλάσσονται με μειωμένες ώρες και ρεπό μετά από 6 ή 12  μήνες. Το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας σημαίνει και τσάκισμα της ζωής μας και των οικογενειών μας, εκτός από τη μεγάλη επιβάρυνση και φθορά στην υγεία μας.

 

Την  4ήμερη εργάσιμη βδομάδα που σημαίνει ότι για να δουλέψει κάποιος εργαζόμενος 4ήμερο για κάποια περίοδο μέσα στον χρόνο, θα πρέπει την περίοδο που θα ισχύει το 10ωρο να ξεθεώνεται δουλεύοντας 50 ώρες το 5ήμερο ή 60 ώρες το 6ήμερο τη βδομάδα.

 

Την  αλλαγή στον χρόνο εργασίας που θα γίνει με «εθελοντική» συμφωνία του εργαζόμενου, θαρρείς και δεν ακούσανε ποτέ ότι όποιος εργαζόμενος από μόνος του (και όχι με το σωματείο του) αρνείται  να εκτελέσει τις επιθυμίες του εργοδότη απολύεται.

 

Την  ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που θα αποκαλύπτει την πραγματική υπερωριακή απασχόληση. Εάν στα αλήθεια θέλανε να πληρωνόμαστε τις υπερωρίες θα βάζανε την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας χωρίς να καταργήσουν το 8ωρο.

 

Το νέο συνδικαλιστικό νόμο που στοχεύει όπως λέει η κυβέρνηση στην «εξυγίανση» του συνδικαλιστικού κινήματος. Αφού πρώτα αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας καταδίκασαν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τώρα τους έπιασε ο πόνος. Τα σωματεία μας έχουν καταστατικά και λογοδοτούν στα μέλη τους και όχι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

 

Μοναδικός στόχος τους είναι η παρεμπόδιση της οργάνωσης των εργαζομένων, για να γίνουν οι χώροι δουλειάς «νεκροταφεία» και η φυσική παρουσία στα σωματεία και τις συνελεύσεις παρελθόν. όταν μάλιστα απολύονται καθημερινά εργαζόμενοι για τη συνδικαλιστική τους δράση.

 

Το προσωπικό ασφαλείας θα διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία τους και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Προσωπικό ασφαλείας υπάρχει και σήμερα αυτό που θέλουν τώρα κυβέρνηση και εργοδοσία είναι τη μετατροπή της απεργίας σε μια συμβολική πράξη. Την φοβούνται  την απεργία, γιατί είναι το πιο σημαντικό «όπλο» που έχει ο εργαζόμενος στον αγώνα του.

 

Το νομοσχέδιο τσακίζει τη ζωή μας. Το πόσο δουλεύουμε, αμειβόμαστε, ξεκουραζόμαστε θα καθορίζεται από την ατομική συμφωνία κάθε μεμονωμένου εργαζόμενου με την εργοδοσία. Φοβούνται το συλλογικό αγώνα μας, την οργάνωση μας στα σωματεία, για αυτό παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να βάλουν το συνδικαλιστικό κίνημα στο γύψο, ενισχύουν την κρατική βία και την καταστολή (Νέα Σμύρνη, Πολυτεχνείο, μαθητικοί και φοιτητικοί αγώνες).

 

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο………

 

Καλούμε τα Σωματεία, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην Απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μαΐου 10πμ στην Πλατεία Καπνεργάτη.

 

Τα σχέδιά τους, η τρομοκρατία, οι εκφοβισμοί και η κοροϊδία δεν θα περάσουν!!!"

 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε. ΤΟ “ΒΑΡΕΛΙ”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΒΦΛ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ & ΘΑΣΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ (ΕΓΕΣΥΚ)

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ (ΕΛΜΕ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΒΦΛ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ

ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ μέλος της ΟΓΕ