γράφει η 

Κάτια Γιαννοιυκάκου

 

Τη διαφωνία της στην τοποθέτηση γιατρών μη σχετικής ειδικότητας ως υπεύθυνων στις κλινικές covidεξέφρασε στον KavalaNews 102.8 και στον Τάσο Αποστολίδη η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας & Πειραιά Ματίνα Παγώνη. 

 

Μιλώντας για την προσφυγή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών στον Άρειο Πάγο σχετικά με τον τρόπο της στελέχωση των κλινικών covid τόνισε πως οι γιατροί από την έναρξη της πανδημίας έχουν περάσει πάρα πολλά και πρέπει να προστατεύονται. 

 

Ακούστε τι είπε στον KavalaNews 102.8 η κ. Ματίνα Παγώνη

 

 

Με την προσφυγή είπε, θέλαμε να ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε είτε σε νοσηλευτικό, είτε σε ιατρικό προσωπικό. «Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο να ενημερώσεις γιατί διαφορετικά αν μελλοντικά συμβούν κάποια πράγματα εμείς θα πρέπει ήδη να έχουμε ενημερώσει πως είναι τα πράγματα στα Νοσοκομεία», εξήγησε. 

 

Σε ερώτηση για την περίπτωση της παιδιάτρου στην Καβάλα στην οποία ασκήθηκαν πιέσεις να αναλάβει εφημερία ως υπεύθυνη σε κλινική covid είπε πως ο κάθε γιατρός έχει μια ειδικότητα.

 

«Βεβαίως βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, όμως δεν μπορεί να αναλαμβάνει ένας γιατρός με μη ειδικότητα που χρειάζεται για τον τομέα εκείνο κάποιες υπευθυνότητες. Άλλο βοηθάω κι άλλο αναλαμβάνω την ευθύνη. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι. Άλλο, είμαι παθολόγος ή λοιμωξιολόγος και αναλαμβάνω την ευθύνη κι άλλο είμαι παιδίατρος, ρευματολόγος ή ο,τιδήποτε άλλο και πάω να βοηθήσω σε μια κατάσταση πολέμου και άλλο να πάρω υπευθυνότητα για κάτι που δεν είμαι. Αυτές είναι οι διαφορές που πρέπει να τις γνωρίζουν όλοι».

 

Κανένα σχόλιο για τα περί «παπαρολόγων»

 

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καβάλας περί «παπαρολόγων», είπε πως «ο καθένας πρέπει να είναι προσεκτικός σε αυτά που κάνει και σε αυτά που λέει. Εγώ νομίζω ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να ενημερώνουμε μέχρι εκεί που είναι η αρμοδιότητά μας και ως εκεί. Δεν θέλω να μπαίνω σε ιστορίες τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος. Εμείς σαν Ομοσπονδία και σαν ενώσεις έχουμε έναν σκοπό να βοηθήσουμε σε αυτή την πανδημία, να εμβολιαστεί ο κόσμος όσο γίνεται γρηγορότερα και να φύγουμε από αυτή την ιστορία. Νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι αυτό έχουν ως στόχο». 

 

 «να πάμε στην Ανάσταση με διπλές μάσκες και με αποστάσεις έξω τις εκκλησίες»

 

Σε ερώτηση σχετικά με το αν συμφωνεί για το άνοιγμα των εκκλησιών το φετινό Πάσχα η κ. Παγώνη είπε πως βλέπουμε μια μικρή αποκλιμάκωση αλλά θέλει χρόνο ακόμα καθώς υπάρχουν πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές covid σε όλη τη χώρα, είπε η κ. Παγώνη. 

 

Τόνισε ωστόσο πως ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω για να διαφύγει από τον συνεχόμενο εγκλεισμό και τις απαγορεύσεις. «Να βγούμε» είπε «να πάμε στην Ανάσταση με διπλές μάσκες και με αποστάσεις έξω τις εκκλησίες».

 

Για τα πασχαλινά τραπέζια συνέστησε κάθε οικογένεια να φάει μόνη της. 

 

Σε περίπτωση συναντήσεων δυο οικογενειών καλό είναι είπε να έχει προηγηθεί self test.