«Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην γίνουν απολύσεις είναι να επιτύχει η εθελούσια. Αυτό πρέπει να καταλάβει το Σωματείο και οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται», είπε στον KavalaNews 102.8 ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενεργειακής, Σωτήρης Χιωτάκης.  

 

«Η εθελούσια δίνει πρόσθετο εισόδημα σε πρώτη φάση σε όσους την πάρουν και αν καταφέρουμε να προχωρήσουμε την επένδυση θα υπάρξει ένας νέος κύκλος στο όραμα του «πράσινου» Πρίνου ώστε το ακαθάριστο προϊόν προς τη τοπική κοινωνία της Καβάλας  να είναι μεγαλύτερο από τα σημερινά δεδομένα», λέει ο κ. Χιωτάκης, απαντώντας και στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Kavala Oil "το Βαρέλι", Μανώλη Κελαϊδάκη (δες ΕΔΩ).  

 

«Το Σωματείο έπρεπε να αγωνιστεί με την εταιρία» 

 

«Αν πραγματικά ήθελε το Σωματείο να σταθεί δίπλα στο μέλλον του Πρίνου το πρώτο πράγμα που έπρεπε να είχε βάλει μπροστά θα ήταν να αγωνιστεί μαζί με την εταιρεία για το πως θα βγει από την κρίση  και κυρίως πώς θα πιέσουμε μαζί τη δημόσια διοίκηση να μας δώσει τις άδεις για το Έψιλον. Αν εμείς αύριο είχαμε την πλατφόρμα έτοιμη, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει γιατί εδώ και χρόνια προσπαθούμε να πάρουμε άδεια χρήσης πυθμένα για να εγκατασταθεί στο Έψιλον

 

Πρέπει να δοθεί η άδεια από την Κυβέρνηση 

 

Στην ερώτηση: αν έρθει η κυβέρνηση και δώσει την άδεια, θα επιμείνει η εταιρεία στην εθελούσια και στη μείωση προσωπικού; Ο κ. Χιωτάκης απάντησε: 

 

«Υπάρχει χαοτική γραφειοκρατία. Φαίνεται ότι η παραδοσιακή πετρελαϊκή δραστηριότητα δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης». 

 

«Δεν έχει νόημα η επένδυση στο κοίτασμα Έψιλον αν δεν γίνει διοικητική, λειτουργική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός του Πρίνου και εάν δεν προχωρήσουν οι επενδύσεις τις οποίες προσπαθούμε να προγραμματίσουμε, που θα φέρουν τον Πρίνο στο μέλλον να είναι λιγότερο εξαρτημένος από τις διακυμάνσεις στη τιμή πετρελαίου. Πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τον πετρέλαιο. Δεν φτάνει μόνο η επένδυση στο κοίτασμα Έψιλον», λέει ο εκπρόσωπος της Ενεργειακής. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, το επόμενο διάστημα θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για τη νέα επένδυση. «Πρέπει να καταλάβει η τοπική κοινωνία γιατί κάνουμε αυτή την προσπάθεια μετεξέλιξης του Πρίνου από ένα παραδοσιακό πετρελαϊκό συγκρότημα σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό συγκρότημα με ένα ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα». 

 

Οι εργαζόμενοι έβαλαν μέσα την εταιρία; 

 

«Το κόστος των μισθών των εργαζομένων είναι μέρος ενός γενικότερου συνόλου. Εμείς προσπαθούμε να δούμε με ποιο σύνολο βγαίνουμε. Σαφώς και επηρεάζουν όλα τα κόστη. Δεν διακατεχόμαστε με μία λογική να κόψουμε. Προσπαθούμε να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το εργοστάσιο. Υπάρχουν δραστηριότητες που σταδιακά καταργούνται.  Υπάρχουν δραστηριότητες που είναι δομημένες ανορθολογικά στη βάση της δεκαετίας του 1980. Δεν είναι εμμονή το να κόψουμε κόστος. Κανείς δεν θέλει να κόψει αποδοχές εργαζομένων όσο κι αν αυτές είναι υψηλές». 

 

«Λένε όχι σε όλα»

 

«Θα χρειαστεί κι άλλη εξειδίκευση, προσθήκη κι άλλων τμημάτων. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι αυτό το πρώτο βήμα γίνεται με την εθελούσια. Εμείς κάναμε πρόσκληση στους εργαζόμενους στις 10 Φεβρουαρίου αναβληθήκαν κάποιες συναντήσεις και στα τέλη Μαρτίου μας λένε όχι σε όλα. 

 

Προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία του Πρίνου. Όπως είναι σήμερα ο Πρίνος σήμερα υπάρχει πλεονάζων προσωπικό, αναποτελεσματικότητα και μη ρεαλιστική πορεία της εγκατάστασης. Πρέπει να δούμε τί ακριβώς χρειάζεται σήμερα. Εμείς προσπαθούμε να πετύχουμε σε επίπεδο εθελούσιας. Το σωματείο δεν κάθεται να ακούσει». 

 

«Οι θέσει εργασίας διατηρούνται όταν είναι εφικτό»

 

«Εάν ήταν λογικό με τα σημερινά δεδομένα να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας δεν θα υπήρχε λόγος να κάνουμε την εθελούσια. Η νέα δομή εφόσον μπει και το κοίτασμα Έψιλον, και αρχίσουν και οι άλλες επενδύσεις, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ενίσχυσης του προσωπικού.

 

Προσπαθούμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει αποδοτικότερα και ρεαλιστικότερα ο Πρίνος με τα σημερινά δεδομένα», λέει ο Σωτήρης Χιωτάκης.

 

Η απάντηση στην επιστολή του δημάρχου Καβάλας 

 

«Στην επιστολή προς τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη απαντήσαμε ότι θα είναι μέλημα μας εάν κάποιοι από τους ανθρώπους που αποχωρήσουν και θέλουν να γυρίσουν στην εταιρία εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες να τους επαναπροσλάβουμε». 

 

«Η πρόταση για εθελούσια είναι ακόμα στο τραπέζι» 

 

«Το πρόγραμμα της εθελούσιας τρέχει ακόμα. Η διαβούλευση όμως τελείωσε. Για το επόμενο στάδιο θα αποτιμήσουμε τι έχουμε κάνει με την εθελούσια και τότε θα υπάρχει ξανά διαβούλευση. 

 

Τα ανελαστικά έξοδα σήμερα είναι στα 13 εκατομμύρια και να το φτάσουμε στα 6.5 εκατομμύρια

 

Η εταιρία δεν είχε ποτέ κέρδη. Ο Πρίνος είναι μέσα 197 εκατομμύρια. 330 εκατ. έχουν βάλει οι μέτοχοι, χώρια τα δάνεια. Η εταιρία έχει πληρώσει 50 εκατ. φόρο μισθωτών, υπηρεσιών, 85 εκατ. ασφαλιστικές εισφορές. Δεν έχει πληρώσει φόρο εισοδήματος γιατί δεν έχει κέρδη.. Η δραστηριότητα δεν είναι κερδοφόρα».  

 

Ακούστε όσα δήλωσε ο Σωτήρης Χιωτάκης στον KavalaNews 102.8: