Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, στα πλαίσια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο, αναφέρθηκε στο ζήτημα του παγετού, που προκάλεσε σημαντικές ζημίες στις καλλιέργειες τόσο της Π.Ε. Καβάλας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, προσκομίζοντας, μάλιστα, δείγματα ανθώναπό σταφύλια, ακτινίδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα, καθώς και πλήρες οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι ζημίες από όλες τις ποικιλίες των προαναφερόμενων αγροτικών προϊόντων καθώς και οι ζημίες των καρπουζιών.

 

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε το Βουλευτή ότι συνεργεία του Οργανισμού με έμπειρους εκτιμητές ήδη επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να οριοθετήσουν την  έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων. 

 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε ότι έχουν ανοίξει οι διαδικασίες αναγγελιών των ζημιών, με απόφαση δε του Δ.Σ. του Οργανισμού έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να υποβληθούν οι εν λόγω δηλώσεις μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

 

Επιπροσθέτως, με απόφαση του κ.Λυκουρέντζου , προσλαμβάνεται άμεσα το σύνολο των διαθέσιμων, μέσω της τελευταίας προκήρυξης του ΑΣΕΠ, εκτάκτων γεωπόνων, για να τεθούν άμεσα στη διάθεση των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ και να προωθήσουν με αμεσότητα το εκτιμητικό έργο.

 

Δυστυχώς, ο παγετός των τελευταίων ημερών που εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα, προκάλεσε μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή, ωστόσο με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αλλά και σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Λυκουρέντζο για το ενδιαφέρον  που πάντα επιδεικνύει, για τα τάχιστα αντανακλαστικά του στις εκάστοτε δύσκολες καταστάσεις και διαβεβαιώνει ότι με τη συνδρομή της Κυβέρνησης, που έχει αποδείξει ότι είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών, θα καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται  όλοι όσοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛΓΑ. 

 

(δελτίο Τύπου)