Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 7 Απριλίου, στην Υπουργική τηλεδιάσκεψη για την “Τask Force Takuba” που οργανώθηκε υπό την Προεδρία της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly).

 

Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέδειξε τη σημασία των δράσεων της Ε.Ε., των Κρατών-Μελών της και της “Task Force Takuba” για την σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή Σαχέλ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε., την θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργεί μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη. 

 

Ο Υπουργός τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας Ελληνικής Πρεσβείας στη Σενεγάλη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή καθώς επίσης ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας  και άλλων Κ-Μ ΕΕ για την ασφάλεια της περιοχής. 

 

Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην όποια συμμετείχαν Υπουργοί Άμυνας από Κράτη - Μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Ουκρανίας, καθώς και αξιωματούχοι από το Μάλι και Νίγηρα, συζητήθηκαν συμπεράσματα ετησίας περιόδου αφότου συστάθηκε η “Task Force Takuba” καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επόμενων ετών. Εκφράστηκε επίσης η υποστήριξη των συμμετεχόντων προς τις χώρες της περιοχής στις επιχειρήσεις εναντίον  των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.